Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRILIČNO LUKSUZNA LISTA 14 najatraktivnijih hotela na Jadranu

navis-pristaniste-g

Unatrag pet godina hrvatsko je hotelijerstvo strahovito napredovalo, i u žanru manjih obiteljskih hotela, ali i kad je riječ o velikim hotelima. Stoga je sastavljanje liste najboljih hotela na Jadranu uglavnom čisto zadovoljstvo. S druge strane, sama činjenica da u Hrvatsku nije došao ni jedan hotel iz gornje skupine velikih svjetskih lanaca (poslije debakla s pokušajem gradnje na Hvaru, Four Seasons će se navodno graditi u Kuparima) pokazuje da u hrvatskoj hotelskoj industriji postoji još puno mjesta za napredak.

Nadalje, niti jedan od hotela na Jadranu zasad nije uspio postići jednako visoke standarde u svim najvažnijim kriterijima: luksuznom smještaju, gastronomiji, servisu, arhitekturi i ambijentu. Na ovoj listi nema rovinjskog Adriatica, zato što je u većem dijelu epidemijske sezone funkcionirao samo kao bar i restoran.

1. Villa Dubrovnik, Dubrovnik

villa-dubrovnik

Villa Dubrovnik čarobno je mjesto s podigrano luksuznim sobama, potpuno neodoljivom lokacijom u malom arboretumu s pogledima na Lokrum i Zidine, i barom na krovu gdje satima možete gledati zvijezde. Nažalost, Villa Dubrovnik nikad se nije uspjela afirmirati kao vrhunsko gastronomsko odredište.

2. Alhambra, Mali Lošinj

keller-alhambra

Alhambra ima vjerojatno najbolji servis na Jadranu, vrlo lijepe sobe, restoran s prekrasnim pogledom na uvalu Čikat (i s jednom od najboljih vinskih karti u Hrvatskoj) i jedan strukturalni problem: Alhambra zapravo nema bar. Neobično je da su arhitekti izgradili hotel bez pravog bara i da se investitor s tim složio.

3. Lemongarden, Sutivan, Brač

lemongarden-bazen.-palme

Lemongarden je primjer izvanredne interpolacije luksuznog hotela u ambijent  živog, naseljenog, tradicijskog otočnog mjesta. Vrtovi i bazeni možda su najspektakularniji na Jadranu. Kuhinja chefa Ante Udovičića zaslužuje Michelinovu zvjezdicu, no vinska lista daleko je ispod standarda ozbiljnog gastronomskog hotela. Servis bi mogao biti profesionalniji.

4. Ikador, Ika

ikador-dron copy

Ikador je na Opatijsku rivijeru donio rang luksuza dostojan Azurne obale. Ikadorove velike sobe spadaju među najraskošnije u Hrvatskoj, servis je iznimno dobar, Rivin drveni gliser atrakcija je za sebe, dok na gastronomskom usmjerenju još treba raditi. No, hrana je svakako značajno bolja nego lani.

5. Grand Park, Rovinj

hotel-park-bazen

Grand Park impresivna je nekretnina s vrlo lijepim i udobnim sobama, i s najambicioznijim restoranom u Istri, Cap Aureom Jeffreya Velle. No, servis je često nekoordiniran, katkad neobično spor, funkcija pojedinih ugostiteljskih sadržaja nije jasno definirana, a hotelu nedostaje ona specifična atmosfera koja ujedinjuje opuštenost i luksuz, karakteristična za hotele najviše klase.

6. Navis, Opatija

navis-pristaniste1

Navis nema ni osobito velike sobe niti je posebno luksuzno uređen. Ali, Navis je iz svog superiornog položaja i duhovitog unutarnjeg dizajna izvukao najviše što se može da bi se gosti ondje sjajno osjećali. Servis spada među najprofesionalnije u Hrvatskoj, dok je restoran s mladim chefom Tinom Sinožićem unatrag dvije ili tri godine jako napredovao. U Navisu se vidi da ljudi koji ondje rade, od kuhara do recepcionerki, vole i poštuju svoj posao. Navis je ove godine dobio i privezište za jahte.

7. Lešić Dimitri Palace, Korčula

lesic-dimitri-palace

Ovdje je ustvari riječ o maloj grupi luksuznih apartmana, smještenih u samom srcu povijesne Korčule, s restoranom koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

8. Bellevue, Mali Lošinj

bellevue-noc

Bellevue je zamišljen i izgrađen kao tipični konfekcijski five star hotel, kojeg su, međutim, menadžeri, barmeni i chefovi koji su ondje radili podigli na višu razinu. Bellevue je iznimno ugodno mjesto, s velikim sobama i golemim spa, gdje vam ni poslije šest ili sedam dana nije dosadno. Japanski restoran Matsunoki priprema prvorazredan sushi i sashimi.

9. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-terasa

Lijep hotel obitelji Fernetich ujedinjuje komforne sobe s par dodira luksuza, s autentičnom arhitekturom i ambijentom unutarnje Istre. Veliki bazen smješten je između maslinika i mirisne hortikulture. Moramo istaknuti San Roccov ozbiljan pristup lokalnoj gastronomiji, koji posebno dolazi do izražaja u sezoni bijelih tartufa.

10. Meneghetti, Bale

meneghetti

Stancija Meneghetti ima spektakularno luksuzne apartmane, okružene prekrasnom vrtovima. Meneghetti je, kao što smo često pisali, idealno mjesto za izolaciju i oslobađanje od stresa.

11. Boškinac, Novalja

boskinac

Boškinac se može pohvaliti idiličnim bukoličkim ugođajem u srcu zelenog dijela paške unutrašnjosti, kao i s nekoliko ozbiljno dobro uređenih soba. No, Boškinčev je glavni argument restoran s Michelinovom zvjezdicom.

12. San Canzian, Buje

san-canzian-bazen

San Canzian je zapravo staro selo, smješteno u gotovo divljoj prirodi zapadne Istre, pretvoreno u briljantno uređene sobe i apartmane. Veliki, tamni bazen izgleda senzacionalno. San Canzian, međutim, spada u žanr hotela koji teško mogu funkcionirati bez vrhunske gastronomije, a lanjski pokušaj s dovođenjem Noela u Istru nije uspio.

13. Puteus Palace, Pučišća, Brač

puteus-bazen

Puteus Palace nalazi se u palači koja potječe iz 1467. godine. Njegov atrij, sa stotinama godina starim drvećem, ubraja se među najljepše hotelske vrtove na Jadranu, a dojam koji hotel ostavlja osvježavajuće je neturistički. Puteus Palace ugodna je antiteza masovnom turizmu.

14. Wine&Heritage Hotel Roxanich, Motovun

roxanich-hotel-esplanada

Wine & Heritage Hotel Roxanich ima najoriginalnije uređene sobe u cijeloj Hrvatskoj (svaka se razlikuje). Pogledi na zapadnu Istru s goleme terase vrijedni su dulje meditacije uz dobro vino. Svakako treba posjetiti višekatni vinski podrum.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.