Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AMERIČKI TRIJUMF ERNESTA TOLJA Wine Enthusiast ocijenio je Toljev dingač Sveta Lucija s 94, a plavac Sveti Roko s 92 boda

izbor-sthills

Wine Enthusiast danas je vjerojatno najrelevantniji klasični američki vinski magazin. Wine Spectator već se davno pretvorio u lifestyle projekt koji više ne objavljuje skoro ništa zaista važno o vinima, dok je Wine Advocate, svojedobno najznačajniji svjetski magazin, prodan Michelinu; sam Robert Parker uglavnom se povukao iz posla.

Wine Enthusiast, osnovan prije više od 30 godina u državi New York, i danas se dobro drži pa objavljuje pametne, stručne recenzije temeljene na puno preciznih informacija o pojedinim vinima i vinskim regijama. Ovih je dana Wine Enthusiast recenzirao vina Ernesta Tolja, jednog od najambicioznijih protagonista hrvatske vinske industrije.
Gospodin Tolj angažirao je, podsjetimo, Michela Rollanda kao svog konzultanta. Michel Rolland u svijetu je konzultanata isto što i Rolls Royce u svijetu automobila.

Wine Spectator ocijenio je Toljev dingač Sveta Lucija iz 2015. godine s 94 boda. Recenzent Jeff Jensen napisao je kako je ovaj Dingač “pun aroma kupina i tamnih šljiva s dodirom dimljenog suhog mesa. Na okusu se osjećaju brusnice, šipak, tamne bobice i lavanda. Vino ima ugodno snažnu taničnu strukturu s jakim kiselinama, koje ga perfektno uravnotežuju.”

Nama je još zanimljivije, a za hrvatsku vinsku industriju vjerojatno i značajnije,da je plavac Sveti Roko s Komarne u Wine Enthusiastu dobio 92 boda. Naime, dingač je dingač i dingač uvijek uvijek može postati svjetski klasik, premda se to prerijetko događa. Ali, ako vino iz najmlađeg hrvatskog vinogorja dobije 92 boda u ozbiljnom američkom vinskom mediju, to je senzacija. 

Recenzent Wine Enthusiasta kaže da Sveti Roko iz 2015. godine miriše po malinama, crvenim šljivama i osušenim ljubičicama, s okusima šipka i sušene svinjetine. “Vino je prvo voćno, da bi se zatim razvili čvrsti tanini koji naposljetku vode do elegantnog završetka.”

Ova je recenzija iznimno važna, jer Komarna može postati jedno od najuspješnijih dalmatinskih vinogorja. Ernest Tolj zaslužio je sva priznanja koja je dosad dobio, pa tako i ove visoke ocjene uglednog američkog vinskog magazina. Malo je tko u južnoj Hrvatskoj uložio toliko energije, entuzijazma i novca u unapređivanje kvalitete vinograda i vina kao zagrebački poduzetnik Ernest Tolj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.