Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Interpol je u bocama pet hrvatskih vinarija pronašao vina iz Italije, Makedonije i Čilea

vino-police

U velikoj akciji suzbijanja falsificiranja hrane i pića koju su zajedno vodili Interpol i Euorpol, otkriveno je da pet hrvatskih vinara u bocama s hrvatskim etiketama prodaje vina iz Italije, Makedonije i Čilea. U operaciji OPSON 2020 od 20. siječnja do 16. ožujka kontrolirali su kvalitetnu hranu i pića u cijeloj Europskoj uniji, obavljeno je ukupno 26 tisuća nadzora. U hrvatskom dijelu istrage sudjelovao je Državni inspektorat. 

Kod pet firmi kontroliranih u istraci ustanovili su da su zloupotrebljavali oznake kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a zapravo su, u dva slučaja, prodavali vina iz Italije, u jednom iz Makedonije i u još dva iz Čilea, objavljeno je na službenoj web stranici Državnog inspektorata.

Tijekom operacije zaplijenjeno je 12 tisuća tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti oko 28 milijuna eura. Akciju su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO)”. Imena proizvođača i brendova koji su nepropisno deklarirali hranu i piće nisu objavljeni u javnim dokumentima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.