Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izgleda da je turizam preživio. U Hrvatskoj boravi 700 tisuća turista, Kvarner ima čak 143 tisuće gostiju

kvarner

Epidemiji usprkos, ovogodišnje turističke brojke nisu loše. U Hrvatskoj trenutno boravi oko 700 tisuća turista, od toga 180 tisuća u Istri i 143 tisuće na Kvarneru. Inače uspavana Opatija trenutno bilježi oko 4500 gostiju, što je 52 posto u usporedbi s prošlom godinom. Njeni glavni restorani i privatni hoteli nisu daleko od lanjskih rezultata. Zanimljivo je i važno da se ovog vikenda na listi bolje popunjenih destinacija pojavila i Splitsko-dalmatinska županija. 

Ove su statistike važne iz dva razloga. Strateški govoreći, jasno je da je hrvatski turizam u većem dijelu zemlje ipak preživio, premda su prije samo dva mjeseca skoro svi domaći ekonomski analitičari predviđali njegovu propast, ponavljajući mantru kako se Hrvatska mora fokusirati na druge ekonomske sektore. Drugo, sasvim lokalno, hrvatskom je turizmu bar donekle bolje bez svih onih strašnih kičeraja koje je korona zabranila.

Recimo, u Opatiji se ne održava tradicionalna manifestacija Opatija carski grad, kojom se to ljetovalište pokušava vratiti u austrougarsku prošlost, što je možda, ali sasvim možda, zanimljivo jedino penzionerima iz predgrađa Beča i Graza. Nema ni groznih koncerata zabavne ili turbo folk glazbe na Ljetnoj pozornici. Zato gosti mogu u miru uživati u opatijskim parkovima i restoranima. Ova bi sezona, barem na primjeru Opatije, mogla funkcionirati i kao čistilište za loše turističke sadržaje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.