Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gospođa Estera Jelača iz Brseča hodajuća je enciklopedija divljih šparoga

sparoge

Novi list danas je objavio veliki intervju s Esterom Jelačom, beračicim divljih šparoga, ili šparuga, rođenom Brsečankom koja se branjem šparuga počela baviti prije trideset godinai od tada redovito piše dnevnik o svakoj pojedinoj sezoni šparuga. Znanje koje je gospođa Estera prikupila doslovno je enciklopedijske vrijednosti, a mi prenosimo nekoliko karakterističnih detalja.

1. Gdje i kako rastu šparuge

Šparuge rastu noću. Noćna temperatura ne smije biti niža od 8 stupnjeva. Rastu do 600 metara nadmorske visine.

2. Kada počinje berba?

Zavisi o klimi. Godine 2005. šparuge su počele kasno, tek krajem ožujka, a trajale su do sredine lipnja. Dvije godine kasnije počele su već 25. siječnja. prerano su izašle pa ih je pokosio val hladnoće. Ipak, ponovno su izašle u veljači. Te 2007.godine trajale su kratko, do sredine svibnja, jer je temperatura naglo narasla. U svibnu je već bilo 30 stupnjeva a šparuge ne vole temperaturu višu od 24 stupnja. A 2011. godine prve su se šparuge pojavile već oko Božića. Te su godine trajale do sredine lipnja. Ova će godina ostati upamćena po tome što ih ima čak i u srpnju.

3. Šparuge i zmije

U brsečkom je kraju mnogo zmija. Imamo par legla poskoka na području Gabrove, a u vrijeme parenja između nekih stijena zna ih biti i po desetak. Takva mjesta moramo zaobilaziti. Postoji i jedna lokacija gdje poskoci dolaze svake godine 23 ili 24. ožujka. To svi u Brseču znaju. Riđovki je manje od poskoka, ali ima puno velikih neotrovnih zmija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.