Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prije točno 20 godina otvorena je Batelina, restoran koji je dramatično promijenio i poboljšao hrvatsku gastronomiju

batelina-20-familija

U ljeto 2000. godine, 17. srpnja otvorena je Batelina, jedan od najvažnijih restorana u povijesti moderne hrvatske gastronomske scene. Batelina u Banjolama blizu Pule počela je kao mala nepretenciozna konoba, da bi početkom ovog desetljeća stekla kultni status i masovnu popularnost.

Prije sedam ili osam godina, poslije zatvaranja Marcellina i Valsabbiona a uoči dolaska Michelinovih zvjezdica, Batelina je bila vjerojatno najbolji hrvatski restoran kad je riječ o hrani, drugi su elementi nažalost zaostajali. Batelinin chef David Skoko koristio je neke od najkompliciranijih tehnika za obradu svježe ribe koje smo vidjeli u Hrvatskoj.

View this post on Instagram

17.07.2000. Otvorena je konoba Batelina. Sve je krenulo kao romanticna vizija mojih roditelja. Mala konobica od 6 stolova gdje ce ribareva obitelj svoj ulov spremiti “po domaće” i tako eventualno zaraditi koju kunicu više. Prošlo je od tada 20 GODINA, obitelj je narasla, malo je narasla i Batelina, skuvalo se tone i tone ribe. Desio se i neki uspjeh, neka promjena, desila se i neka slava, zaradilo se i kuna više.. Kroz godine puno je ljudi utkalo svoju dušu u skute Bateline, i na tome im veliko hvala, od malih ruku naše dice koji su kroz igru i veselje odrastali kroz kuhinju i teracu,ribara koji su sa nama u korak gradili njen uspjeh,kuhara koji su uz sa nama rasli i s velikom pažnjom posvetilu se svakom jelu, ljudi koji su sa osmjehom posluživali sav taj trud na pjatu, našim voljenim životnim partnerima koji su nam bili uvijek podrška. Al što je najvažnije najveca hvala mojim roditeljima… vizija nije stala! Razvijala se i rasla, vizija dvoje zaljubljenih cistih duša koji su temelj cijele naše price. Vodili si nas kroz zadnjih 20 godina na najbolji moguci naci. Usprkos teškim trenucima i velikim naporima održili su svoju romanticnu pricu, omogucili nam svima sigutnost i razvoj vlastitih snova. Hvala vam na svemu 🤗💕

A post shared by Skoko David (@ribarevsin) on

Skoko je, nadalje, među prvima u zemlji afirmirao važnost manje popularnih riba, načelo održivosti ribljeg fonda i ekološki pristup gastronomiji . Prije nekoliko godina pokušao se upustiti u gastronomsku verifikaciju svijeta jadranskih algi, od čega je nažalost odustao, premda su prvi rezultati bili izvrsni. David Skoko, koji je u Batelini postao celebrity chef s bezbroj profesionalnih i edukacijskih angažmana, jučer se u povodu dvadesetog rođendana Bateline na društvenim mrežama zahvalio svojim roditeljiam zaista dirljivom objavom.

Foto/@ribarevsin

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.