Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANDRE AND HIS OLIVE TREE U kolovozu u kina stiže biografski film o chefu Andréu Chiangu

chef-andre-chiang

Nakon Renea Redzepija, Michela i Sebastiena Brasa i Alaina Ducassea, biografski film na velikom platnu dobio je briljantni azijski chef André Chiang.  Singapurski redatelj Josiah Ng Chianga je počeo snimati u veljači 2018. kad je chef, malo nakon što je dobio Dinersovu nagradu za životno djelo, najavio da će zatvoriti svoj glavni restoran i vratiti se korijenima, u svoju domovinu Tajvan. “Ne žalim ni za čim”, rekao je tada Chiang, “jednostavno je došlo vrijeme da se vratim kući. Ja sam perfekcionist, a ovo je savršeno.”

andre-chiang-film

Andre Chiang kuhati je počeo s 13 godina. Braća Pourcel otkrili su ga na jednom food festivalu u Taipeiju i ispunili mu jedini san, da se ode školovati u Francusku. U godinu dana koliko je čekao svoj staž u njihovu restoranu Jardin des Sens u Montpellieru, Chiang je naučio francuski i tako je počeo njegov profesionalni put.

Prije nego je postao chef i otvorio svoj retoran, braću Pourcel pratio je u nekoliko njihovih projekata u Bangkoku i Šangaju. Počeo je s malim restoranom u Singapuru koji je uskoro postao svjetski slavan i počeo širiti biznis. Chiang danas vodi pet restorana. U svakom je chef patron ili glavni chef i u svakome traži jednako savršenstvo.

Prvi je restoran otvorio 2010. i kad je šest godina kasnije Michelin stigao u Singapur odmah dobio dvije zvjezdice, a godinu dana kasnije proglašen je najboljim azijskim restoranom i 14. najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Dvije godine kasnije tražio je da sve njegove restorane izbrišu iz Michelinova vodiča.

Kad je otvorio Andre, rekao je, posvetio je život kuhanju i ostao konstantno prisutan u restoranima. Chiang je poznat po posvećenosti gostima i jedan je od rijetkih kuhara u tom rangu koji zaista vodi svoje kuhinje. “U svakom servisu gostima posvećujemo potpunu pažnju, naš je jedini cilj usrećiti gosta. To je svakodnevni, cjelodnevni angažman, koji zahtijeva svaki vaš trenutak. Nikad ne smijete spustiti gard, konstantno ste u potrazi za savršenstvom,” tvrdi Chiang.  

Gledatelji će vidjeti s koliko rada i kakvim pristupom Chiang ostvaruje svoje gastronomske ideje i ambicije, upoznati njegovu obitelj, suradnike, razumjeti chefovu opsesiju uspjehom i savršenstvom u svakom detalju, njegovu potragu za identitetom i želju da globalno afirmira azijske tradicije i kuhinje, ali i inspiraciju i energiju koje pronalazi u malim, svakodnevnim stvarima. Svako poglavlje filma nazvano je po ključnim elementima kulinarske “oktafilozofije” Andréa Chianga: sol, tekstura, sjećanje, čistoća, terroir, jug Francuske, zanatstvo i jedinstvenost. Film izlazi 21. kolovoza i prvo će se prikazivati na Tajvanu.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.