Kad dođe zagrebački Advent, svakom se posjetitelju učini da je hrvatska ugostiteljska scena prepuna entuzijastičnog street fooda. Međutim, Fuliranje se velikim dijelom bazira na pop up projektima a ne na restoranima koji stalno pripremaju street food. Nadalje, neki lokali koji se deklariraju kao street food zapravo su ozbiljni casual restorani.
Franko’s Street na Europskom trgu tako je nedavno uveo degustacijski meni koji se bazira na sushiju i sashimiju i predstavlja odličnu vrijednost za novac (280 kuna za pet sljedova); Franko’s je od samog otvaranja držao nigiri sličniji Takenoku nego bazičnim uličnim sushi barovima. Kad, dakle, napravimo inventuru fiksnih street food lokala u Hrvatskoj, vrlo je malo dobrih. Stoga je ova lista prilično kratka.
Soi Fusion, projekt chefa Vida Nikolića i miksologa Vedrana Gulina, najzabavniji je azijski restoran ikad otvoren u Hrvatskoj, s iznimno modernim pristupom koktelima. Mladi chef Dino Popović kuha strastveno i precizno, s pojedina jela poput sataya i dan dan noodles već su ušla u antologiju hrvatskog fusiona.
Ovaj lokal u glavnoj porečkoj ulici baš je ono što smo čekali godinama. Plava riba i riblja divljač u talentirano izokrenutim klasičnim formatima, poput burgera i fish and chipsa. Tunaholic burger s cijelim steakom od tune toliko je ukusan da smo im spremni, iako teška srca, oprostiti zaista grozan izbor pića.
Khaos Thai ne posustaje u promoviranju autentičnih tajlandskih okusa. Iz kioska kraj Importanne Galerije šire se mirisi kaffir limea, lemongrassa, đumbira, korijandera i limete, a ovisnici strpljivo čekaju na svoj curry ili pad thai, katkad i po 45 minuta.
Lari & Penati po načinu serviranje hrane i ponekim receptima (reuben sendvič) podsjeća na njujorški deli. Hrana je uvijek dobra, često i sezonska, porcije obilne, cijene uporno niske, a izbor vina dostojan ozbiljnog restorana. Lari & Penati prvi je street food lokal otvoren u Zagrebu.
El Toro u Petrinjskoj ima izvrsne tacose i još par uspješno izvedenih popularnih formata poput hrskavih i slasnih gyoza. I burgeri su dobri. Chef Mario Mihalj jedan je od videćih domaćih autoriteta za street food.
Biomanija je bistro s lijepom terasom i s veganskim i vegetarijanskim menijem, koji nam je na lanjskom Fuliranju ostavio dosta dobar dojam. Biomanija priprema razne zdjele sa zdravom hranom, wokove, salate i burgere od slanutka. Postoje od 2018. a ove su se sezone otvorili prije nekoliko dana.
Recimo da bi se ovo neodoljivo uređeno mjesto trebalo klasificirati kao road food a ne street food, jer se nalazi nasred ceste, a svi su gosti putnici. Uz niz burgera i sendviča, Lucky Goat, među prvima u Hrvatskoj, priprema pinsu romanu.
Vid Nikolić lani je kuhao u ovom malom uličnom lokalu u centru Poreča. Ove godine više ne sudjeluje u tom projektu, no Chilli Fusion zadržao je njegova jela i dodao nešto sushija. Pred Chilli Fusionom ovih je dana vladala prilična gužva.
Prvi hrvatski specijalizirani poke restoran odlično je koncipiran: složite si sami svoj poke od dobrih sastojaka, u veličini koja vam odgovara. Poke Poke pogodio je trendove, ali i potrebe vremena, jer je poke idealna hrana za dostavu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.