Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

La Vecia Cantina možda je najljepše uređeni vinski bar u Istri

vecia-cantina-porec

La Vecia Cantina smještena je u staroj  zgradi Istarske sabornice. Istarska sabornica spada među vrednije povijesne spomenike u Poreču. Ona potječe iz 14. stoljeća, a izgrađena je na temeljima prastare crkve iz petog stoljeća. Sadašnja istarska sabornica stotinama je godina bila crkva i samostan, da bi je francuske vlasti desakralizirale 1806. godine. Godine 1861. ondje je održano prvo zasjedanje Istarskog pokrajinskog sabora.

Poslije Drugog svjetskog rata ova prekrasna povijesna zgrada služila je za organizaciju raznih društvenih svečanosti, kulturnih i znanstvenih skupova. U veljači 2012. u prizemlju Sabornice otvoren je obnovljeni vinski podrum, kojim dominiraju stare goleme bačve ugrađene u taj prostor prije stotinjak godina.

Vinski podrum, opremljen profesionalnom kuhinjom, funkcionirao je kao mjesto za reprezentativne ručkove i večere. Ondje smo u organizaciji Agrolagune, nekoliko puta jeli sa Stevenom Spurrierom i Ozom Clarkeom; jednom je prigodom kuhao Tom Gretić, a cijeli se meni bazirao na tartufima.

No, podrum u sabornici nikad nije zaživio kao pravi, za publiku otvoreni restoran. Sada se taj prostor zove La Vecia Cantina. Radi se o vinskom baru, o kojem gotovo da nema tragova na internetu osim Facebook stranice otvorene prije par tjedana.

Potraga se isplatila. Interijer podruma Istarske sabornice spada među najveličanstvenije u Istri, a stolovi ispred sabornice optimalno se uklapaju u istodobno impresivan i topao ambijent starog tihog kamenog trga, toliko različitog od turističke Istre.

Vinska karta La Vecie Cantine nije briljantna, ali nije ni loša: pili smo raspjevanu Damjanićevu Borgonju, uz koju su nam donijeli par feta veoma ukusne kobasice i sira. Cijene su prijateljski niske, posluga vrlo ljubazna a ugođaj zaista poseban.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

La Vecia Cantina možda je najljepše uređeni vinski bar u Istri

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min