Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki leksikon o najprodavanijem whiskeyu na svijetu. Jack Daniel’s u 9 važnih točaka

jack-daniels-g

Fenomen Jack Daniel’sa jedinstven je čak i u ultrakompetitivnom svijetu žestokih pića. Jack Daniel’s je najprodavaniji američki whiskeya na svijetu i drugi najprodavaniji zapadni whiskey na svijetu, odmah iza Johnnie Walkera. Kad kažemo zapadni, upozoravamo na manje poznatu činjenicu da se čak četiri najprodavanija svjetska whiskeya proizvode u Indiji. Prema nedavno objavljenim podacima, 2018. godine prodalo se više od 13 milijuna devetlitarskih sanduka Jack Daniel’sa. U prijevodu, riječ je o oko 120 milijuna litara, što predstavlja tripostotni rast u usporedbi s 2017.

Jack Daniel’s najprodavaniji je whiskey i u Hrvatskoj. Ovdje je važno reći da Jack svoje brojke ne postiže nikakvim radikalnim promjenama imidža ni rebrendiranjem Dapače, pojedine značajke brenda mijenjaju se vrlo sporo, otprilike, svakih 15 do tridesetak godina, pa je recimo 1987. bazični crni Jack Old No.7 izgubio tri posto a 2002. još dva posto alkohola; prije je bio buteljiran na 45 posto snage, a od 2002.godine do danas na 40 posto.

Snaga brenda Jack Daniel’sa ne leži, dakle, u prezentaciji, nego u jedinstvenoj aromatici i okusu, koji se mogu opisati kao kombinacije vanilije, likoricije i dima (premda neki kušači spominju pečene banane). Kao dugogodišnji obožavatelji (i poznavatelji ) Jack Daniel’sa da sastavili smo ovaj mali leksikon o jednom od naših najdražih pića.

1. Tko je bio Jack Daniel

jack-daniel

Jasper Newton Jack Daniel rođen je negdje između 1846. i 1850.godine u Lynchburgu u Tennesseeju, u obitelji s desetero djece. Razni izvori navode više različitih godina rođenja. Najčešće se spominje siječanj 1849. premda pojedini istraživači tvrde da je to nemoguće, jer navodno postoje zapisi da je njegova majka umrla 1847.

Premda je odrastao u puritanskom okruženju Baptističke crkve, destiliranjem se počeo baviti vrlo mlad. Službeno se smatra da je Jack Daniel počeo proizvoditi whiskey već 1866. godine, no u njegovim novijim biografijama piše da je destilerija u Lynchburgu proradila tek 1875. Destiliranju ga je, tvrdi se , naučio crnac Nearest Green.

Jack Daniel nikad se nije oženio ni imao djecu. No, razvio je blizak odnos s jednim od svojih nećaka Lenom Motlowom, koji je postao direktor destilerije. Godine 1907. Jack Daniel prepustio je cijelu destileriju Motlowu i još jednom od svojih nećaka kojeg je, međutim, Motlow ubrzo isplatio i tako postao samostalni vlasnik branda i destilerije . Jack Daniel umro je 9. listopada 1911. godine od gangrene.

2. Tko je danas vlasnik Jack Daniel’sa?

brown-forman

Len Motlow umro je 1947. godine. Devet godina kasnije njegovi su nasljednici tvrtku prodali Brown Formanu, u čijem je vlasništvu i danas. Brown Forman iz Louisvillea u Kentuckyju upravlja nizom velikih svjetskih brendova jakih pića. Osim Jack Daniel’sa, tu su još Woodford Reserve, Old Forrester, Canadian Mist, nekoliko škotskih maltova i superpopularna finska votka Finlandia.

3. Kako se proizvodi Jack Daniel’s ?

jack-daniels-destilerija

Bazična masa za whiskey, mash, sastoji se od 80 posto kukuruza, 12 posto raži i osam posto maltiranog ječma. Taj se originalni recept nikad nije mijenjao. Mash se destilira u bakrenim kotlovima i to samo jednom. Bezbojni alkohol, jak između 62 i 70 posto tada se filtrira kroz tri metra visoke naslage drvenog ugljena koji se dobiva od slatkog javora. Takva se filtracija zove Lincoln County Process, po mjestu nastanka. Ona je karakteristična za skoro sve whiskeye iz Tennesseeja. Destilerija tvrdi da se whiskey takvim filtriranjem omekšava i zaokružuje (službeno se koristi riječ mellowing ). Zatim Jack odležava u bačvama od novog američkog hrasta složenima u više katova, sve do vrha skladišta za odležavanje. Ovo je važno zato jer whiskey u bačvama bliže stropu brže dozrijeva, budući da je izložen visokim temperaturama.

4. Koliko dugo Jack Daniel’s leži u bačvama?

Ne postoji pravilo. Minimalno vrijeme odležavanja svakako je četiri godine, međutim u finalnom se blendu znaju naći i whiskeyi stari do 12 godina. Tvrtka ne želi reći koliko je prosječno vrijeme odležavanja: smatraju da samo trajanje odležavanja ne mora uvijek odrediti spremnost whiskeya za tržište.

5. Što znači sour mash, oznaka koja piše na svakoj boci Jack Daniel’sa?

jack-daniels-etiketa

Suštinski, isto što i sourdough. Kao što se u sourdough dodaje starter, tako se i u mash za svaku novu količinu Jack Daniel’s dodaje starter napravljen od ostatka prethodnog već potrošenog masha.

6. Koji su glavni brendovi Jack Daniel’sa?

jack-daniels

Uz legendarni Old No.7, koji nigdje ne možete izbjeći, Jack Daniel’s proizvodi još nekoliko vrlo zanimljivih i uspješnih jakih pića. Prije svega, tu je kolekcija Single Barrel, koja se sastoji od četiri whiskeya s više alkohola od Old No7

Single Barrel Select može se kupiti u Hrvatskoj i predstavlja izvrsnu vrijednost za novac, s obzirom na jako visoku kvalitetu i moćan karakter. Imamo zatim Single Barrel Barrel Strength koji ima 64 posto alkohola, Single Barrel Rye napravljen s više od 50 posto raži, te Single Barrel 100 Proof s 50 posto alkohola.

Nadalje, tu je Gentleman Jack koji se distribuira i u Hrvatskoj, Tennessee Rye uveden prije nekoliko godina kao Jackov odgovor na tržišnu eksploziju whiskeya s raži, te dva likerizirana whiskeya, Tennessee Fire s dodatkom cimeta i Tennessee Honey s dodatkom meda, koji je prilično popularan u Hrvatskoj. Naposljetku, postoji i desetak specijalnih izdanja Jack Daniel’sa među kojima su najpoznatija dva posvećena Franku Sinatri: Sinatra Select i Sinatra Century. Oba su briljantna.

7. Tko je bio najpoznatiji obožavatelj Jack Daniel’sa?

jack-daniels-sinatra

Jasno, Frank Sinatra. Jedan od najvećih pjevača dvadesetog stoljeća nikad se nije odvajao od Jack Daniel’sa. Pa ni kad je umro. Frank Sinatra pokopan je, naime, s bocom Jack Daniel’sa . Sasvim je logično da mu je destilerija posvetila dva fenomenalna whiskeya.

8. Što znači oznaka No.7 na bazičnoj boci Jack Daniel’sa?

Premda se na webu može pročitati kako nitko osim samog gospodina Daniela ne zna zašto je whiskey nazvan No.7, ta je legenda, kao i mnoge druge, naprosto netočna. Sedmica je registarski broj koji su lokalne vlasti dodijelile destileriji kad ju je Jack Daniel otvorio. Kasnije je registarski broj promijenjen, ali gospodin Daniel nije htio mijenjati naziv whiskeya.

9. Je li Jack Daniel’s bourbon ili whiskey ?

jack-daniels-casa

Ovo je komplicirano, ali definitivno nije bourbon . Naime, Jack Daniel’s , kao i druge destilerije whiskeya u Tennesseeju, tvrde da se njihov proizvod zove Tennessee Whiskey i da se od bourbona razlikuje po filtraciji kroz drveni ugljen (Lincoln County Process) specifičnoj za whiskeye iz Tennesseeja. 

Međutim, američko savezno zakonodavstvo ne poznaje termin Tennessee Whiskey nego samo termin bourbon, koji podrazumijeva žestoko piće napravljeno od kukuruza i odležano određeno vrijeme u bačvama. Dakle, na prvi bi se pogled reklo da Jack Daniel’s zakonski spada među bourbone. Ali tvrtka Jack Daniel’s vodila je dugu pravnu bitku s američkom  državnom upravom, oko Jackove kategorizacije. Jack Daniel’s je tvrdio da je “njihov whiskey drukčiji od bourbona i da nema značajke bourbona. U pedesetim je godinama J. Reagor Motlow, nasljednik Lema Motlowa, uspio uvjeriti državne službenike da laboratorijski i organoleptički testiraju Jack Daniel’s. Državna je uprava na kraju zaključila da Jack Daniel’s Tennessee Whiskey zaista ne posjeduje značajke bourbona ili whiskeya od raži, pa se kao poseban proizvod smije nazivati Tennessee Whiskey. Jack Daniel’s, dakle, ni službeno nije bourbon premda američko federalno zakonodavstvo ne poznaje termin Tennessee Whiskey. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.