Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska se odlučila na švedski model. Posljedica: Slovenija je uvela strože mjere na granici s Hrvatskom

korona-milano

Slovenija je danas službeno maknula Hrvatsku sa zelene na žutu korona listu.  Žuta lista ne znači da Slovenci  više ne smiju putovati  u Hrvatsku, nego da će na granici kad se vraćaju u Sloveniju morati objašnjavati zašto su išli u Hrvatsku. Današnja odluka slovenske Vlade može se protumačiti kao nogometni žuti karton. Riječ je o upozorenju pred isključenje. A isključenje bi bilo odlazak Slovenaca u karantenu poslije povratka iz Hrvatske, što bi dodatno ugrozilo hrvatsku  turističku sezonu

Jasno je da je slovenska Vlada ovu odluku donijela i iz političkih, a ne samo iz zdravstvenih razloga. Slovenskoj je Vladi u interesu da oni Slovenci, koji nemaju nekretnine na hrvatskoj obali, ljetuju u Sloveniji. No, hrvatska je Vlada slovenskoj Vladi dala jak izgovor za današnji žuti karton.

Isto se to nitko u Vladi, ni u Nacionalnom stožeru, ne usuđuje priznati, očigledno ja da se Vlada Andreja Plenkovića, sasvim sigurno i zbog nedjeljnih izbora, odlučila na švedski model suživota s koronom.

Nitko razuman nije za novi lockdown, jer bi nas novi lockdown ekonomski uništio. Međutim, jednako je nedopustivo da Vlada ne poduzima baš ništa protiv nove epidemije. Vlada je morala poduzeti selektivne restriktivne mjere, poput stavljanja cijelog Đakova u karantenu, zatvaranja istočnih granica i zatvaranja zagrebačkih noćnih klubova. Umjesto toga, Vlada je odlučila sve držati otvorenim.

Rezultat takve politike jest osamdesetak zaraženih danas, tko zna koliko sutra ili preksutra, i slovenski žuti karton kao posljedica širenja zaraze Hrvatskom. Pridruže li se Austrija i Njemačka Sloveniji, predsjednik Vlade bit će osobno odgovoran za upropaštavanje špice turističke sezone, koja zasad ne ide tako loše, kao što se činilo prije mjesec i pol dana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.