Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PP Orahovica vjerojatno je jedina veća vinarija u Hrvatskoj koja je ove godine ispraznila podrume

orahovica-nemet-vinograd
Direktor vinogradarstva Nikola Antunović i enologinja Ivana Nemet

U šumi kraj vinograda Jezerac rastu divlje trešnje. Divlje trešnje kiselije su i značajno aromatičnije od sorti s tržnica (ali i dalje manje kisele od višanja). Prilično je uzbuđujuće kad usred guste slavonske šume naletite na tri stabla trešanja i odmah uberete i pojedete to veličanstveno voće. Jezerac iznad Orahovice najpoznatiji je vinograd PP Orahovice, poljoprivrednog kombinata kojeg je 2010. godine preuzela M-San Grupa.

Velika zagrebačka informatička tvrtka odlučila je usred ondašnje krize diversificirati portfolio, pa je počela investirati u proizvodnju hrane. Orahovica je danas najveći proizvođač lješnjaka i slatkovodne ribe u Hrvatskoj, a vina ranije označavana kao kombinatska, počela su dobivati međunarodne nagrade

orahovica-vinograd

Zeleni silvanac s položaja Jezerac iz kasne berbe 2015. godine osvojio je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama 2017. Dvije godine ranije orahovička Graševina iz ledene berbe 2011. dobila je srebro, a lani su dva zelena silvanca, Vrhunski koji se prodaje u svim samoposluživanjima i Izborni, nagrađeni brončanim Decanterovim medaljama. Vrlo dobar rezultat za vina koja ne postoje u HoReCi.

Što se u ovom trenutku pokazalo kao prednost. Kad smo enologinju Ivanu Nemet, koja u Orahovici radi od 2014. godine pitali koliko će ovog ljeta reducirati berbu, gospođa je hladno dogovorila;”Nećemo ništa reducirati. Naša su skladišta uglavnom ispražnjena.” Ne znamo ni jednu drugu vinariju u Hrvatskoj koja se danas može pohvaliti ispražnjenim podrumima. Međutim, budući da Orahovica uglavnom ne radi s restoranima i hotelima, njoj se nije presjekao ključni distribucijski kanal.

orahovica-podrum-nemet

Orahovica svojih pet ili šest stotina tisuća litara prodaje skoro isključivo u trgovinama, pa je tako usred epidemije uspjela isprazniti skladišta. Naravno, ova je godina ekscesna, a uprava Orahovice u idućim godinama želi ući u hotele i restorane, što će zahtijevati i umor rada na detaljima, rebranding i nove etikete. No, važno je da Orahovica ima kvalitetan bazni proizvod i vrlo ozbiljnu enologinju, koja je još 2006. godine u Feravinu napravila jednu do najboljih frankovki ikad u Hrvatskoj. Prije dvije godine, na kušanju vertikale frankovki u Esplanadi, vino gospođe Nemet iz 2006. ostavilo je uvjerljivo najsnažniji dojam.

Ovog smo tjedna u Orahovici prvo probali petnaestak vina iz buteljki. Vrhunska frankovka iz 2016. apsolutni je šampion našeg malog tastinga; riječ je o voćnom ali kompleksnom vinu s dosta zrelih tanina. Bez tanina, ova bi frankovka bila još jedno tipično premekano slavonsko crno vino. Ovako je postigla optimalan balans između voćnosti, svježine, čvrste strukture, snage i elegancije. S tim bi vinom Orahovica trebala napasti HoReCu.

orahovica-crna

Tu je naravno i Vrhunski zeleni silvanac, ikonografsko orahovičko vino,koje dijelom dolazi iz vrlo starih vinograda. Orahovički Vrhunski silvanac iz 2018. svjež je, suh ali sladak od voća, pun primarnih voćnih aroma, no opet dovoljno čvrst da bi zadržao pravi vinski karakter. Budući da nitko drugi u Hrvatskoj ne uzgaja ovu sortu u ozbiljnijim količinama, Orahovica tu ne bi smjela imati konkurenciju.

orahovica-vinograd-detalj
orahovica-vinograd2

Zanimljivo je napomenuti da zeleni silvanac, koji se danas najviše uzgaja u Njemačkoj i u Alsaceu, zapravo potječe iz srednje i istočne Europe. Prije više stotina godina bio je osobito popularan u Transilvaniji. Među kvalitetnim vinima najviše nam se svidio potpuno suhi Rose od frankovke, pun aroma jagoda, trešanja i malina, koji za nekih 25 kuna za buteljku predstavlja dosta neviđenu vrijednost za novac.

U podrumu smo još probali graševinu s položaja Albus iz lanjske berbe. Radi se o gustom, moćnom, visokalakoholnom i naglašeno karakternom vinu. Ovu bi odličnu graševinu trebalo buteljirati kao single vineyard, pa je onda nuditi ozbiljnim restoranima.

orahovica-sarani2
orahovica-silvanac-izborna

Poslije kušanja u podrumu otišli smo na ručak u vinograd Jezerac, gdje smo, na rubu šume pod trešnjama zatekli sedam ili osam šarana na rašljama. Šarani su se dugo pekli, masnoća se rastopila, a meso je poprimilo nježnu, skoro pahuljastu teksturu i finu aromu dima. Šaran je prepun kostiju, ali to je viša sila. Kao predjelo, Maja Božičanin pripremila nam je neku vrstu tartara od dimljenog šarana koji je bio restoranski vrijedan.

Kad je riječ o vinima, Orahovica je projekt u nastajanju. No, imaju puno razloga za optimizam: od praznih podruma, preko nekoliko veoma dobrih vina, do kompetentne enologinje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.