Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljetna vina Andre Tomića s osvježenim etiketama primjer su dalmatinskog clean and fresh stila

tomic-nove-etikete-g1

Ovih smo dana probali nekoliko novih vina Andre Tomića, jednog od utemeljitelja moderne hrvatske vinske industrije. Andro Tomić, francuski školovani enolog, prije je tridesetak je godina sa Zlatanom Plenkovićem osnovao Zlatan otok, da bi nešto kasnije pokrenuo vlastitu vinariju, koja danas spada među veće u Dalmaciji.

Premda je reputaciju izgradio na plavcima i na prošeku Hectorovich, Tomić zadnjih godina proizvodi vrlo prihvatljiva svježa bijela vina, kao i jedan za naše standarde još uvijek netipičan rose. Naime, u Hrvatskoj nema mnogo rosea bez ostatka neprevrelog šećera, a Tomićev je Opolo Nobile iz 2019. godine potpuno suh. Tomiću svakako treba čestitati na ovakvom brose pristupu roseu; vino napravljeno do malog plavca naglašeno je svježe, srednje intenzivne boje, s puno bobičastog voća na nosu. Optimalno je za roštilj, velike salate od ljetnog povrća, pizzu, burgere i sitnu plavu ribu.

Beleca, kupaža pošipa i bogdanuše, zadnjih se godina nametnula kao moderno dalmatinsko restoransko i barsko bijelo vino za svakodnevno ispijanje. Beleca i Opolo primjeri su uspješnog clean and fresh stila, koji je relativno rijedak u dalmatinskom vinarstvu.

tomic-vinogradi-uvala-vira
Tomićevi vinogradi u hvarskoj uvali Vira
tomic-beleca-2019

Ovo vino hrskave teksture koja pomalo asocira na albarino, može se piti kao aperitiv, ali i uz sva moguća hladna predjela iz mora, od sirovih školjki, preko salata od mekušaca, do ribljeg carpaccia, zatim uz sushi i uz zeleno povrće, poput graška, boba i šparoga.

Andro Tomić
Andro Tomić

Opolo Nobile i Beleca s novom su berbom dobile osvježene etikete. Poznati zagrebački dizajner Nenad Dogan, koji je oblikovao prve Tomićeve etikete, za berbu 2019. promijenio je tipografiju i veličinu etikete. Pošip iz 2018. dolazi s vrlo dobrog položaja Ager, te s južnih ekspozicija vinograda oko Milne i Hvara.

tomic-opolo-nobile-2019

Riječ je o prilično mineralnom, također moderno vinficiranom pošipu, punom zrelog žutog voća, s ponešto tipičnih herbalnih elemenata. Ovo vino jakog tijela (13,5 posto alkohola) i južnjačkog karaktera prirodno se pije uz bijelu ribu na gradelama, ali može dobro podnijeti i teletinu i perad.

sebastijan-tomic
Sebastijan Tomić
tomic-posip-2018

Naposljetku, probali smo i jedno crno Tomićevo vino, Illyricum iz 2016. godine. Radi se o kupaži plavca malog i cabernet sauvignona, što bolje poznavatelje hrvatskih vina odmah asocira na Caplar, Tomićev luksuzni cuvee te dvije sorte, koji se na tržištu pojavio prije petnaestak godina.

Illyricum iz 2016. godine lijepo je, puno, voćno ali čvrsto strukturirano vino od mladih loza posađenih 2012. godine. Riječ je o ugodnom, pametno komercijalnom vinu, s dobro pogođenom cijenom (između 90 i 100 kuna) koje gađa tržišni prostor između masovnijih dalmatinskih crnjaka i velikih i skupih plavaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.