Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinskom večerom Ivana Enjingija 4. lipnja vinoteka Bornstein počinje obilježavati 30. obljetnicu

bornstein-enjingi

Vinoteka Bornstein na Kaptolu najstarija je vinoteka u Hrvatskoj. Godine 1990. osnovali su je Slavica i Vlado Borošić. Borošići se za razliku od ostalih u to doba nisu koncentrirali na velike domaće brandove, na šampanjce ni bordeauxe, nego na rastući i posve novi segment vinskog biznisa, male slovenske i hrvatske privatne vinare.

Vinoteka Bornstein tako je postala katalizator za novu vinsku scenu, za čijim je etiketama vladala golema potražnja, i koja je stvorila danas velika imena poput Marjana Simčiča i Ivice Matoševića.

Prije sedam godina Vinoteku Bornstein preuzeli su novi vlasnici, Ivan i Doris Srpek, koji su je preimenovali u Wine Bar, sačuvali naslijeđe Borošićeva koncepta i unaprijedili ponudu. Ove godine Vinoteka Bornstein obilježava 30. obljetnicu. Pandemija korona virusa promijenila je planove o velikoj proslavi koju su vlasnici počeli pripremati još lani, ali će se važna obljetnica obilježiti nizom događaja u vinoteci, koji počinju s vinskom večerom Ivana Enjingija 4. lipnja. 

Ivan Enjingi jedan je od utemeljitelja suvremene hrvatske vinske industrije. Enjingi je, uz Vladu Krauthakera, graševinu je svojedobno doveo na poziciju najtraženijeg restoranskog hrvatskog bijelog vina. Sa svojim bijelim cuveeom Venje iz 1998. Enjingi je bio prvi hrvatski osvajač zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, što je Decanter tada obilježio člankom s naslovom Thanks God for Croatian Whites.

Ivan Enjingi bio je prvi vinar koji je hrvatska vina izveo na svjetsku scenu. Nakon niza oscilacija u zadnjih petnaestak godina, Enjingi u Zlatnoj dolini i dalje proizvodi vrhunska vina, koja se pokazuju trajnijima i ozbiljnijima od buteljki barem 95 posto hrvatskih vinara. Večera Ivana Enjingija u Wine Baru i simbolički i doslovno predstavlja izvsrtan početak normalizacije vinskih evenata nakon lockdowna

Vinska večera Ivana Enjingija

Wine Bar, Kaptol 19

4. lipnja 2020.

Rezervacije na  bornstein@bornstein.hr

ili na 01/4812-361

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.