Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Katastrofalni požar na Fisherman’s Warfu praktički je uništio ribarsku industriju San Francisca

san-francisco-pozar

U subotu malo prije zore na Doku broj 45 izbio je golemi požar. Pedeset vatrogasnih kamiona i 150 vatrogasaca cijelu se noć borilo s vatrom ali požar je bio jači. U skladištima na doku koje je zahvatio uništene su dvije trećine opreme ribara iz San Francisca. Lokalne ribarske udruge objavile su da je cijela njihova industrija, ionako oslabljena pandemijom korona virusa, u požaru dokrajčena. 

S obzirom da je plamen na trenutke sezao i trideset metara u visinu, vatrogasne postrojbe San Francisca sprečavanje ljudskih žrtava smatraju svojim velikim uspjehom, iako nisu uspjeli sačuvati ribarsku opremu. Najteže su stradali ribari specijalizirani za rakovice koji koriste posebne ručno izrađene vrše koje gore kao papir. “Dok 45 je srce i duša komercijalnog ribarstva u Bay Arei,” rekao je za lokalnu televiziju Larry ‘Diver Duck’ Collins, predsjednik Udruženja ribara San Francisca, “Većina ljudi ne razmišlja odakle dolazi njihov losos, rakovice i bakalar. Dolaze s Doka 45. Ovo je gadan udarac za lokalno ribarstvo. Izgubio sam sve do zadnjeg komada opreme i ne znam kako ću dalje.”

Dan Whaley on Twitter

Hard to tell from here if the Jeremiah OBrien was also burned. Or even was the source of the fire.

Bez opreme i bez investicija u novu opremu, ribari ne mogu nastaviti raditi. Svaki je izgubio prosječno 300 tisuća dolara vrijednosti, ukupna šteta procjenjuje se na 9 milijuna dolara. Da stvar bude gora, većina ribara nije osigurana od požara, pa će bez pomoći lokalnih vlasti ili podrške banaka mnogi ispasti iz posla. I oni koji imaju osiguranje i uspiju se naplatiti, teško će nabaviti specifične dijelove opreme jer ih naprosto nema na tržištu, rade se po narudžbi i vrlo su skupi.

Zbog katastrofalnog požara San Francisco u studenom vjerojatno neće moći otvoriti svoju čuvenu sezonu rakovica, no ugroženi su i drugi segmenti jer su izgorili i tankovi za losose, hidraulične dizalice, mreže za haringe, vrše za black cod i kozice, rezervni dijelovi, alati, elise, viličari…Lučka uprava San Francisca najavila je da će ovih dana izložiti svoj plan spašavanja lokalnih ribara.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.