Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Enolog Luka Košćak mogao bi postati autentična zvijezda Bregovite Hrvatske

luka-koscak

Sinoć smo probali jedan od potencijalno najboljih hrvatskih pjenušaca dosad. Kažemo potencijalno, jer je vino još vrlo mlado: na kvascima je odležavalo tek 12 mjeseci, a degoržirano je prije mjesec dana. Osim što je premlado pa tako i neizbježno disharmonično, ono pati i od nekih očiglednih strukturalnih problema poput stanovitog osjećaja šupljine na srednjem nepcu, što je tipično za brojna hrvatska vina uključujući i niz nagrađenih.

Međutim, ovaj pjenušac blijedoružičaste boje napravljen od crnog pinota, posjeduje skoro senzacionalnu čistoću okusa, sjajan balans vinskih i voćnih aroma i svježinu dostojnu ozbiljnog šampanjca (pH je u vrijeme berbe bio niži od 3).

koscak-boce

Vino se zove 2607 po datumu rođenja kćeri Luke Košćaka, uspješnog enologa koji je prije par godina u Zagorju kraj Novog Marofa pokrenuo vlastitu vinariju. Pjenušac 2607 zamišljen je i etiketiran kao blanc de noirs. Međutim, buteljke su poslije degoržacije dopunjene crnim vinom, pa smo na kraju dobili prilično impresivan rose. Zasad je napunjeno probnih stotinjak buteljki, a bit će ih ukupno 2000. Osim više nego šarmantnog, uistinu vrhunskog pjenušca, probali smo i vrlo dobar kiselo slatki rizling i jednu od uspjelijih graševina s područja Bregovite Hrvatske. 

koscak-pjenusac

Luka Košćak radio je kao enolog kod Tomislava Bolfana od 2010. do 2015. godine. Sada radi za vinariju Kostanjevac, koja je u zadnjih nekoliko godina osvojila pregršt srebrnih i brončanih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama. Probali smo njihovo Ledeno vino, kupažu chardonnaya i sivog pinota koje je zbog svoje intenzivnosti, egzotičnih aroma i okusa te odlično pogođenog odnosa kiseline i šećera, očigledni kandidat za zlato.

Luka Košćak mogao bi postati velika zvijezda Bregovite Hrvatske. Dugo nas jedno de facto anonimno vino nije tako ugodno iznenadilo kao Košćakov pjenušac 2607. S obzirom na sva priznanja koja je gospodin Košćak dosad osvojio radeći za druge vinarije, očito nije riječ o slučajnosti, nego o znanju i talentu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.