Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SEEEDS Otvorena je prva galerija na svijetu posvećena samo fotografiji hrane

seeeds-galerija

U utorak 23. travnja vrata je otvorila Seeeds, prva galerija na svijetu posvećena gastronomskoj fotografiji. Riječ je virtualnom i analognom projektu fotografa Stéphanea Bahica, specijalista za fotografiju hrane koji ovim projektom, pod sloganom “Uzgajamo rijetke fotografije” želi ispitati sve mogućnosti i granice tog žanra.  

Kako je rekao u nekoliko intervjua koje je dao povodom prve izložbe u Seedsu, koja je zbog pandemije korona virusa, otvorena na web stranici galerije, Bahic smatra da je gastronomska fotografija podcijenjena i da njeni najbolji autori i stilovi nisu dovoljno vidljivi. Ideju za Seeeds dobio je na Food Photo Festivalu u Danskoj.

“Moja komunikacija s fotografima koje se bave ovim područjem bila je toliko dobra i plodna, da sam zaključio kako imamo dovoljno energije da pomaknemo stvari na globalnoj razini.”  Iako planiraju otvaranje izložbenog prostora, najvažniji dio projekta je digitalni, jer Bahic i njegovi kolege od Seedsa žele napraviti neku vrstu Google Mapsa gastronomske fotografije. Prva izložba obuhvaća radove devetero fotografa, tema je sjeme. “Pristup je istodobno politički, filozofski i poetski, predstavljen kroz jedinstvene rukopise na zadovoljstvo naših očiju,” stoji u najavi izložbe na web stranici Seeedsa.

“Moj je cilj učiniti ovo područje vidljivim u cjelini, u cijelom svijetu. Galeriju smo osnovali da vidimo dokle možemo ići, gdje su granice ovog stila fotografije. Slike chefova, portreti anoreksičnih osoba, sve je to povezano s hranom i prehranom. Želim samo fotografije koje imaju nešto zar eći, iza kojih je promišljanje, ne trebam ilustracije s tanjurima. Želimo gastronomsku fotografiju izvesti iz granica “praktičnog” koje nameću časopisi,” kaže Bahic. Neke od radova možete pogledati na Instagram profilu Seedsa, a izložba se može pogledati nakon registracije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.