Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaposlenici Mobyjevog veganskog restorana kažu da ih je glazbenik ostavio na cjedilu i pobjegao

moby

Veliki se skandal kuha na društvenim mrežama, u čijem je središtu Moby. Moby je 2015. u Los Angelesu otvorio veganski restoran Little Pine. Budući da je glazbenik dugogodišnji aktivist za prava životinja, Little Pine se smatrao humanitarnom inicijativom. Moby je obećao da će sav profit donirati organizacijama za zaštitu životinja.

Zaposlenici restorana sada kažu da su financijski prolazili puno loše od životinja. Little Pine se po naređenju vlasti zbog pandemije korona virusa zatvorio 15. ožujka Nekoliko tjedana kasnije, zaposlenici restorana na društvenim su se mrežama počeli žaliti da im nisu isplaćeni doprinosi ni regresi za godišnji, i da ni Moby ni nitko od menadžera  ne želi s njima razgovarati o tome. Američki portal Eater citira zaposlenike koji kažu da se Moby izblendao iz cijele priče i da se nekim radnicima javio mailom tek nakon što su digli buku na internetu.  

View this post on Instagram

We stopped by to check on lil pine and it misses you.

A post shared by little pine (@littlepinerestaurant) on

Kažu da im je tek ovoga tjedna, dakle mjesec dana nakon zatvaranja restorana, rekao da su svi na “neograničenom čekanju” i da nema planova za organiziranje dostave. Moby je zaposlenike obavijestio i da je njihovo zdravstveno osiguranje otkazano. “Ostao sam bez zdravstvenog usred pandemije,” rekao je jedan od Mobyjevih bivših zaposlenika, “jer je multimilijunaš otkazao moje osiguranje.” 

View this post on Instagram

Lately we have been receiving a lot of very hostile comments about the way in which Little Pine was put on hiatus. Allow us to clarify: little pine, like most restaurants during this crisis, is in serious financial trouble. We have tried to do the right thing, and paid our managers and paid our employees and paid our vendors and paid our insurance, etc. and we are, again like most restaurants, seriously in debt. All we ever wanted was to be a good vegan restaurant and serve our community and generate money for the animal rights nonprofits we love. And now not only have we been forced to shut down, but we are on the verge of bankruptcy, while being viciously attacked by countless strangers. Honestly, after desperately trying to do the right thing and going seriously into debt, the vicious hostility makes us want to just shut the restaurant down. I guess somehow naïvely we thought that in this time of crisis people would stop being hateful and judgemental, but unfortunately we were wrong.

A post shared by little pine (@littlepinerestaurant) on

Mobyja zaposlenici na Instagram profilu restorana prozivaju zbog “nula empatije” za njihove zahtjeve i optužuju da ga “nije briga jer ga ništa od ovoga ne pogađa osobno”.  Little Pine jena Instagramu objavio svoj odgovor. Zaposlenici tvrde da je odgovor pisao Moby, jer on osobno vodi društvene mreže restorana. U postu stoji: “U zadnje vrijeme dobivamo dosta neprijateljskih komentara o načinu na koji smo Little Pine stavili na čekanje. Pokušali smo postupiti ispravno, platili smo menadžere, platili smo zaposlene, platili smo dobavljače, osiguranje itd. Kao i većina restorana, u ozbiljnim smo dugovima. Sve što smo htjeli jest biti dobar veganski restoran, služiti zajednici i zarađivati novac za neprofitne organizacije za prava životinja koje volimo. Umjesto toga, ne samo da smo bili prisiljeni zatvoriti, nego smo na rubu bankrota i pod paljbom zlih komentara bezbroj nepoznatih ljudi. 

“Ja nisam nepoznat,” odgovorio je jedan korisnik, “Radio sam u Little Pineu od otvaranja i pomogao da restoran postane ovo što je danas. Moby nas je sve ostavio na cjedilu.” Njegov je komentar obrisan. Little Pine je zapošljavao pedesetak ljudi, ali zakonski nije obvezan platiti naknade za bolovanja ni čekanja po novoj federalnoj uredbi donesenoj nakon izbijanja pandemije. Stručnjaci upozoravaju kako je upravo Mobyjev slučaj idealan primjer goleme zakonske rupe koja je time nastala i zbog koje bi mogle stradati tisuće radnika. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.