Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što je dalgona coffee, pjenasta instant kava koja je postala viralni fenomen u karanteni

dalgona-kava-g

Dalgona je izum seulskih ulica. Dalgona ili ppopgi, slastica je koja se radi zagrijavanjem i miksanjem šećera, masnoće i praška za pecivo dok se ne dobije gusta, pjenasta krema koja se pretvara u spužvasti slatkiš sličan puno poznatijim starinskim slasticama poput honeycomba i hokey pokeya.  Nakon što su se zbog pandemije korona virusa kafići i slatičarnice zatvorili a ljudi se povuki u kuće sa špajzama punima zaliha, počeli su masovni eksperimenti u kuhinjama.   

Jedan od njih pretvorio se u globalni hit i uspješno premostio kategorije, iz slastica u kavu. Dalgona kava je jednostavni pjenasti desert koji se dobije kad dovoljno dugo mutite instant kavu s malo šećera i vode. Ili drugačije rečeno, uobičajena priprema instant kave dotjerana do ekstrema. YouTube i TikTok su puni tutoriala za dalgona kavu, koja nema baš puno veze s dalgona slatkišem, ali valjda ljude podsjeća na njega zbog mućenja i pjenaste teksture. Negdje do kraja siječnja dalgona coffee bio je praktički nepoznat pojam. Sada je najpopularnija kava na YouTubeu. Jedan od najgledanijih tutorijala sada ima više od 4,4 milijuna pregleda. 

Tajna dalgona kave je u instant kavi i šećeru.  Instant kava dobiva se sušenjem koncentrata kave. Vrućom vodom (175 stupnjeva) pod jakim pritiskom iz pržene kave izvlače se okusi i arome, koncentriraju se reduciranjem, a koncentrat se onda suši ili raspršivanjem ili tako da se koncentrat smrzne, razbije u granule, prosije i granule se onda suše.

Smrznuta voda u granulama značajno im poveća volumen, da bi kod sušenja u vakuumu isparila i ostavila sitni prah u granulama s puno zraka. Kad se instant kava muti sa šećerom, koji sprečava pucanje mjehurića zraka, dobivaju se sve sitniji i sitniji mjehurići i sve gušća i pjenastija krema. Da bi dalgona kava ispala zaista pjenasta, treba paziti na omjere, morate koristiti jednake količine kave, šećera i vruće vode.

Smanjite li količinu šećera ili ga zamijenite zaslađivačem, vjerojatno će je trebati puno dulje mutiti, kao i ako umjesto vode koristite biljna mlijeka, obično mlijeko ili hladnu vodu. Najsigurniji rezultat daju obična instant kava, šećer kristal i vruća voda u omjeru 1:1:1. Dalgona kava može se umutiti i ručno, ali možda je bolje držati se miksera jer ju treba mutiti zaista dugo, više od 10 minuta. Dalgona kava je ultimativni food porn i ne čudi da su ASMR snimke pripreme među najpopularnijim kuhinjskim tutorialima na YouTubeu u ovom trenutku. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.