Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najbolja zagrebačka pekarnica Korica besplatno dijeli svoj starter star 42 godine

korica-starter

U krizi, dobri ljudi se prirodno ujedinjuju i dijele. A najvrjednije što vam pekarnica može podijeliti je njezin starter. Starteri se uzgajaju i čuvaju godinama i traže svakodnevnu pažnju. Dobar starter jedna je od stvari koja čini razliku između pravog, dobrog i prosječnog kruha. Korica, najbolja zagrebačka pekarnica, na svojoj je Facebook stranici objavila da besplatno dijeli svoj starter odgajan 42 godine, svojedobno donesen iz San Francisca.

Security Check Required

null

Uzgojiti dobar starter nije jednostavno, zahtijeva upornost, pažnju i strpljenje. Za sve koji žele početi peći kruh kod kuće, Koričin poklon odlična je prilika da počnu. Za one kojima je novi kućni ljubimac u kući previše i ne da im se svakodnevno brinuti za divlji kvasac, Korica nudi komercijalni kvasac. “Imamo dovoljno komercijalnog kvasca za sve vas, bez obzira na nestašicu u trgovinama. Ovi će dani doma lakše proći uz miris svježeg kruha.” Uz obavijest o ovoj plemenitoj akciji, Korica je objavila i svoj recept za kruh, koji prenosimo u cijelosti. Da nije izbila pandemija korona, sada bismo vjerojatno pisali o otvorenju nove Koričine pekarnice u Martićevoj ulici. Ovako, više o njima, pročitajte OVDJE:  

Koričin recept za kruh

Ovo je jedan od najpopularnijih recepata za kruh koji je osmislio Jim Lahey, vlasnik popularne njujorške pekarnice Sullivan Street Bakery. Koristi osnovne sastojke i osnovnu metodu pripreme. Zahtjeva samo dodatno vrijeme pripreme, skoro 24 sata i koristi sve prednosti spore fermentacije. Rezultat je odličan kruh svaki put bez obzira na iskustvo. 

Zato smo se odlučili za recept koji koristi komercijalni kvasac. Svi ambiciozni kućni pekari koji žele probati raditi s našim matičnim kvascem mogu nam se javiti porukom.

Sastojci

500 g brašna

  • 5 grama svježeg kvasca ili 3 g suhog kvasca
  • 10 g morske soli
  • 350 g vode (grama!)
  • kukuruzno ili rižino brašno za posipanje

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i sol. Polako dodajte vodu i miješajte rukom dok se sastojci ne prožmu, otprilike 3-5 minuta. Tijesto će biti kvrgavo i ljepljivo. Sakupite svo tijesto s rubova zdjele kako bi zdjela bila uredna. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite tijesto da odmara najmanje 12 -18 sati na sobnoj temperaturi, najviše oko 18-21 stupnja Celzija.

Tijesto je spremno kada mu je površina prošarana mjehurićima. Lagano pobrašnite radnu površinu i izvadite tijesto iz zdjele. Lagano ga pobrašnite pa ga lagano savijte jednom ili dvaput preko sebe. Lagano ga pokrijte s plastičnom folijom i pustite da odmori oko 15 minuta.

Koristeći točno onoliko brašna koliko vam treba da se tijesto ne lijepi za radnu površinu odnosno ruke, nježno i brzo oblikujte tijesto u loptu. Dobro pobrašnite kuhinjsku krpu kombinacijom kukuruznog (ili rižinog) i običnog brašna. Stavite tijesto u krpu i smjestite u dublju posudu (košaru za kruh ili sl.) kako bi tijesto tijekom dizanja zadržalo oblik. Pokrijte drugom također pobrašnjenom krpom i pustite da se na toplijoj sobnoj temperaturi diže oko 2 sata. Tijesto je spremno kad mu se volumen udvostruči.

Pola sata prije nego što je tijesto spremno za pečenje, zagrijte pećnicu na najjače (od 220-240 stupnjeva Celzija) i dobro zagrijte posudu za pečenje u njoj. Najbolje je koristiti gusenu ili keramičku posudu s poklopcem. Kad je tijesto spremno, pažljivo izvadite posudu za pečenje iz pećnice i otklopite je. Budite jako oprezni! Maknite gornju krpu s tijesta i oprezno gurnite ruku ispod tijesta odnosno kuhinjske krpe i pažljivo prebacite tijesto u vruću posudu za pečenje. Možda će izgledati malo neuredno, ali nemojte se brinuti. Malo protresite posudu za pečenje da se tijesto rasporedi i vrlo oštrim nožem ili škarama ga na nekoliko mjesta zarežite. Vratite poklopac na posudu i stavite u pećnicu na najveću temperaturu 30 minuta. Otklopite posudu pa pecite dodatnih 15-30 minuta otklopljeno, dok kruh nije lijepe zlatno smeđe boje. Ispečen kruh izvadite iz posude i pustite da se dobro ohladi.

Security Check Required

null

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.