Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Impossible Foods dobio je 500 milijuna dolara novih investicija, sad su na 1,3 milijarde

impossible-burger-CES

S novom investicijom od 500 milijuna dolara, Impossible Foods pripremit će se za veliko širenje na azijska tržišta. Američki startup specijaliziran za high-tech proizvodnju biljnih alternativa mesu potvrdio je da su u zadnjoj rundi u kompaniju investirala četiri fonda. Tri su njihovi dosadašnji ulagači Khosla Ventures, Horizons Ventures i Temasek a novi investitor je Mirae Asset Global Investments, piše TechCrunch

Impossible Foods sada ima 1,3 milijarde dolara investicija, Impossible Whopper u svim Burger Kingovim lokalima i posebnu kategoriju na servisu DoorDash koja izlistava restorane i fast foodove u kojima se prodaju Impossible Foodsovim proizvodi. 

Širenjem u Aziji planira ozbiljnije ugroziti glavnog konkurenta Beyond Meat, koji se nakon spektakularnog IPO-a u svibnju prošle godine vrijednog 13,8 milijardi dolara, suočava s posljedicama pada američkih burzi zbog korona virusa i puno ozbiljnijim sistemskim problemima na tržištu koji su mu prije dva tjedna srezali četvrtinu tržišne vrijednosti. 

Najjači proizvođači biljnih alterantiva mesu nalaze se na svojevrsnoj prekretnici. Iako im promet eksponencijalno raste, oni još nisu uspjeli napraviti distrupciju na tržištu mesa vrijednom 1,4 bilijuna dolara. Umjesto toga, sve ih se više gura u niši veganskih burgera u kojoj već nastaje neugodna gužva. Ove godine ne očekuje se prestanak stagnacije rasta profitnih marži niti EBIDTA-e.

Procjene vrijednosti vodećih startupa u toj niši dosta fluktuiraju, tehnologija proizvodnje je još uvijek nedovoljno razvijena i skupa pa su proizvodi preskupi da bi ozbiljno konkurirali mesnoj industriji, distribucijske mreže tek su u razvoju. Investitori u taj sektor puno su oprezniji nego što se čini po medijskim napisima koji se uglavnom bave vizionarski i ideološkim aspektom ovog biznisa. Riječ je zapravo o dugoročnoj i neizvjesnoj investiciji.

Impossible Foods u priopćenju je objavio da će novu rundu investicija iskoristiti za povećanje proizvodnih kapaciteta, širenje distribucije u maloprodaji u ubrzavanja komercijalizacijenovih linija proizvoda poput Impossible Sausagea, kobasice od biljnih sastojaka i biljne imitacije svinjetine Impossible Pork. 

“Naša je misija do 2035. zamijeniti najdestruktivniju tehnologiju na svijetu –  korištenje životinja za proizvodnju hrane,” rekao je osnivač i direktor Impossible Foodsa Dr. Patrick O. Brown, “Da bismo uspjeli, idućih 15 godina svake godine moramo udvostručiti proizvodnju i značajno pojačati istraživanje i inovacije. Tržište ima svoje uspone i padove, ali globalne potražnje za hranom uvijek će biti, što našu misiju čini sve važnijom. Naši investitori vjeruju u tu misiju i vide izvanrednu priliku u ulaganju u platformu koja promijeniti globalni sistem prehrane.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.