Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Promet u trgovinama porastao je za 58 posto u odnosu na prošlu godinu

supermarket

Sada je i službeno. Sinoć je objavljeno da je promet u trgovinama 12. ožujka 2020. bio 58 posto veći nego na isti dan 2019. godine. Dakle, dojmovi o ekstremnoj potrošnji koja prazni police, pretvorili su se u tvrdu statističku činjenicu. Supermatketi jesu izloženi stampedu, i bilježe rekordnu prodaju. O stvaranju zaliha jučer su, uostalom, govorili i predsjednik Republike , i premijer i ministar financija, koji je među ostalim izjavio kako su mu predstavnici trgovackih lanaca obećali da neće iskorištavati sadašnju pretjeranu potražnju da bi dizali cijene.

Hrvatska je očito u nekoj vrsti ratne psihoze kao i veći dio Europe, pa se građani ponašaju kako se već postupa u nesigurnim vremenima: stvaraju zalihe. Zanimljivo je, međutim, da smo jučer ispod teksta o ispražnjenim policama u Sparu dobili četiri ili pet ogorčenih komentara u kojima se tvrdi da smo dve to izmislili, da su police pune i da je stanje u trgovinama uobičajeno. Čini se da se kod manjeg dijela ljudi upravo stvara fenomen otpora suočavanja s realnošću, ili naprosto generaliziraju osobno iskustvo. 

Taj je fenomen također tipican za krizna o nesigurna vremena, ali je dosta nezgodan u ovom specifičnom kontekstu epidemije virusa za koji nema cjepiva i koja zahtijeva da se baš svatko ponaša maksimalno odgovorno.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Promet u trgovinama porastao je za 58 posto u odnosu na prošlu godinu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min