Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto su večere udruge UNUO jedna od važnijih inicijativa u hrvatskom ugostiteljstvu (i šire)

UNUO-2020-djeca-2

Jednakost je jedna od glavnih tema restoranske industrije. U današnjoj ekonomiji, ugostiteljstvo je jedna od vertikalno najprohodnijih industrija. Malo je profesija, osim nogometa, u kojima čovjek iz teških životnih uvjeta i bez elitnog formalnog obrazovanja, samo radom i talentom može postati vrhunski profesionalac, koji dobro zarađuje, uživa visoki društveni status i razvija se bez ograničenja, kao što to može u restoranima, hotelima i barovima. No, da bi ugostiteljstvo potvrđivalo tu svoju prednost, nužni su ljudi koji će dati šansu, prenijeti znanje i vještine i osvijestiti okolinu. 

UNUO-2020-tim

Predsjednik hrvatske Udruge nastavnika ugostiteljskih škola UNUO Vedran Habel godinama radi na uključivanju osoba s invaliditetom u rad u ugostiteljstvu, inicijativa je proširena i na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu koja dolaze iz posebno teških životnih uvjeta. Vedran Habel vodi se jednostavnim životnim pravilom da jednakost počiva na ljudskosti i svijesti.

unuo-sala-cookbook

Rezultati su izvrsni i iz godine u godinu potvrđuju se na gala večerama koje UNUO priređuje u suradnji s vodećim hrvatskim chefovima. Nakon prve večere u novom UNUO-ovom pokaznom restoranu The Cookbook na kojoj je gostovao David Skoko, sinoć je na Jarunu nastupilo četvero chefova, s pojačanjem barmena, barista i servisom cateringa Kvatrić.  

UNUO-2020-djeca
UNUO-2020-priprema

Nakon što su nas u The Cookbook od jarunskog parka Mladost dovezli gradskim rikšama, već s ulaza smo mogli vidjeti akciju u otvorenoj kuhinji. Članovi UNUO-a kuhali su sa chefovima Gregoriom Manuccijem (Story Gourmet), Dariom Biondom (MM Kantina), Vedranom Stojancem (Oui Chef) i Ivanom Čuljak Lošić (#nekajedukolače), dok su na passu posao preuzela djeca. Večeru smo započeli Negronijem barmena Filipa Lipnika (Art of Bar) koji je s kolegicom Josipom Kajić vodio koktel bar, a vinski pairing uz petosljednu večeru potpisala je konzultantica Andrea Klemenčić. Sa chefovima su radili Tomislav Marković, Stjepan Ivanac i UNUO tim Svebor, Damir, Tana i Robert.

Večera je počela pozdravom iz kuhinje, zlevkom s tartarom o krvavice i pjenicom o hrena uz koji je poslužena Matoševićeva Alba iz 2018. Vrlo dobre srdele na savor sa sipom i ukiseljenom mrkvom koje je s ekipom UNUO-a pripremao Dario Bionda, pratila je Medeina malvazija Montiron iz 2018.

UNUO-2020-josipa-kajic

Uz ukusne crne agnolotte s paškom skutom koje je Vedran Stojanac spojio s velutom i čipsom od karfiola točila se Matoševićeva Alba Robinia 2018, dok je glavno jelo, juneći brasato s kavom chefa Gregoria Manuccija, pratila Medeina ekspresivna Punta Greca iz 2016. Uz desert Ivane Čuljak Lošić, frangipane tarte s malinama, mousseom od bijele čokolade i crumbleom o čvaraka i limete, poslužen je slatki koktel s borovnicama. Optimizam koji neizbježno izazivaju UNUO-ve večere, pojačalo nam je energično društvo za stolom, sastavljeno većinom od mladih profesionalaca iz ugostiteljske industrije.

Za kraj večere, uz specialty kavu posluženi su Hookies, genijalni koncept keksa za ljude i konje. Brend Hookie zajedno su razvili slastičari i veterinari, kako bi za djecu koja trebaju terapijsko jahanje napravili kekse koje će moći dijeliti sa svojim konjima. To, naravno, znači da Hookies nemaju stanardnih sastojaka poput brašna i maslaca koje konji ne podnose, već su napravljeni od zobi, mrkve i jabuka.

Bila je ovo druga naša večera s UNUO-om i veselimo se budućima. Rad Vedrana Habela, iskustvo UNUO-vih večera i konkretni rezultati rada Udruge, a to su prije svega zapošljavanje i integracija članova, živi su dokaz da jednakost ne ovisi o velikim državnim projektima, koliko o onome što radimo svaki dan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.