Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proteinski kruh zagorskog Kuraža spada među najskuplje i najneobičnije u Hrvatskoj

kuraz-proteinski

Proteinski kruh pekare Kuraž košta 25 kuna za štrucu od 300 grama. To znači da kilogram proteinskog kruha ove zagorske pekare stoji oko 80 kuna, što ga čini jednim od najskupljih kruhova u Hrvatskoj.

Kuražov proteinski kruh sastoji se od sira, jaja, zobenih pahuljica, raznih sjemenki, soli i sode bikarbone. Ovaj jako skupi kruh puno je bolji od podjednako skupih proteinskih kruhova u dućanima zdrave hrane i supermarketima, ali nažalost nije zaista dobar. Okus Kuražova proteinskog kruha pomalo je bljutav, a tekstura odveć nejednaka. Neki su dijelovi čvrsti i dobro povezani, dok su drugi gnjecavi i raspadnuti.

Čini se da Kuraž još nije svladao tehniku proizvodnje proteinskog kruha, koji bi imao i gastronomsku vrijednost. A bilo koji kruh koji nema gastronomsku vrijednost, nema što tražiti na štandu butikne pekarnice. Kuraž je zagorska pekara koja u svoje proizvode ne stavlja nikakve aditive, i koji smo često hvalili. Kuraž koristi puno kukuruza, raži i pira, i to s vlastitih usjeva, što izaziva respekt.

Međutim, Kuražove recepture i tehnike nisu posve profesionalne, što je i normalno, jer obitelj koja je stvorila Kuraž ne dolazi iz profesionalne prehrambene i restoranske industrije. Kuraž, primjerice, u kifle stavlja margarin, što je zabranjeno u ozbiljnom pekarstvu, dok okrugla, tamna pirova peciva koja su izvrsna prvi dan, drugi dan postaju jedva jestiva.

Kuraž ima odličan, moderan i pošten koncept, i vrlo lojalnu publiku: i danas smo na Kvatriću morali stajati u redu da bi kupili proteinski kruh. No, bilo bi jako dobro da angažiraju konzultanta za gastronomsko pekarstvo, kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.