Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Švedski državni monopolist na sudu želi zabraniti aplikaciju Vivino

vivino

Švedski državni monopolist Systembolaget tuži aplikaciju Vivino zbog navodnog krštenja strogih lokalnih zakona o prodaji i oglašavanju alkohola, piše lokalni dnevnik Dagens Juridik, Systembolaget (Sistemska tvrtka) je državni lanac dućana za prodaju alkoholnih pića koji prodaje i preko interneta. To su jedine trgovine u Švedskoj koje smiju prodavati pića s više od 3,5 posto alkohola.

U Švedskoj alkohol u trgovinama smiju kupovati samo osobe starije od 20 godina, a u barovima i restoranima stariji od 18 godina. Švedska ima višestoljetnu povijest borbe protiv pretjerane konzumacije alkohola i državne kontrole proizvodnje i trgovine alkoholnim pićima. Današnji način prodaje preko Systembolageta nastao je sredinom 50-tih, kad je švedska vlada pod pritiskom javnosti morala ukinuti ograničenja prodaje alkohola, ali je ipak željela zadržati strogu kontrolu. Prodaja preko državnog monopola olakšava provođenje gotovo drakonskih švedskih zakona o alkoholu.

Vivino je danski servis za korisničke recenzije vina i trgovinu vinom osnovan 2010. Danas je Vivino najpopularniji takav servis na svijetu. Njihovu aplikaciju koristi više od 40 milijuna korisnika, koji na listama imaju uvid u gotovo 12 milijuna vina. Vivino je u Švedsku stigao lani. Systembolaget im je prije tužbe poslao zahtjev da prestanu reklamirati i prodavati vina u Švedskoj, ali iz Vivina su to odbili tvrdeći da je sve što rade na tamošnjem tržištu legalno.

Švedski kartel u tužbi navodi da Vivino, kad preko interneta prodaje vina u Švedskoj, zapravo vodi maloprodaju u toj zemlji i tako krši zakon o monopolu. Posebno spornim smatraju korištenje termina kao fredagsmys (specifičan švedski izraz za uživanje petkom) i Black Friday u reklamiranju vina.

Problemi u Švedskoj zasigurno nerviraju osnivače Vivina, ali neće bitno utjecati na biznis. Vivino je 2016. dobio 19 milijuna dolara investicije od bivšeg direktora Moët Hennessyja Christophea Navarrea, a godinu dana kasnije pokrenuli su besplatnu dostavu za 32 tisuće vina. Prije dvije godine dobili su novih 20 milijuna dolara investicije u rundi koju je opet predvodila Navarreova investicijska tvrtka SSCP Neptune International.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.