Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na jednoj od boljih vinskih večera ove godine, Pod Zidom su točili Claija, Piquentum i Križ

pod-zidom-clai

Nakon fenomenalne vinske večere posvećene vinima velikog Joška Gravnera, zagrebački bistro Pod zidom prošlog je tjedna nastavio niz posvećen prirodnim vinima zajedničkom večerom vinarija Clai, Piquentum i Križ.

Giorgio Clai iz Krasice kraj Buja jedan je od najtalentiranijih i najosebujnijih hrvatskih vinara. Njegove malvazije s položaja Sveti Jakov spadaju među prva vrhunska hrvatska macerirana vina, dok je refošk Brombonero zasluženo stekao kultni status. Claijevo je prezime postalo sinonim za beskompromisna vina najvišeg ranga.

pod-zidom-bogoevic

Osnivač Piquentuma Dimitrije Brečević, enolog školovan u Francuskoj, prije desetak godina svojim je vinima počeo mijenjati istarsku i hrvatsku vinsku scenu, jer je uveo tehnike i stilove koji kod nas nisu bili osobito rasprostranjeni. Gospodin Brečević, koji je u međuvremenu postao najbliži suradnik velikog Giorgia Claija, danas je jedan od utjecajnijih istarskih vinara. Piquentumov Refošk iz 2016. primjer je prosvijećenog, visokociviliziranog pristupa toj kompliciranoj sorti.

pod-zidom-piquentum

Vinariju Križ, smještenu u mjestu Prizdrina na Pelješcu vodi rođeni Splićanin Dean Bogoevic Marušić, za kojeg je jedan strani novinar napisao da više pripada Williamsburgu nego rustikalnom Pelješcu. Bogoević Marušić poklonik je biodinamičkog pristupa vinogradarstvu i vinarstvu. Njihov Grk spada među vina zbog kojih smo ponosni na hrvatsku vinsku scenu i zbog mikrokoličina u kojima se proizvodi, večera Pod zidom za goste je bila rijetka prilika da uživaju u njemu.

pod-zidom-vina

Uz amuse bouche kojim je najavljen meni mladog chefa Jurice Jantoleka, točio se pjenušac Clai Brut Nature, uz tunu na tapioki s grejpom i suhim smokvama Piquentumova macerirana malvazija iz 2018. Križev Grk pratio je volka s mladim lukom, špinatom i vlascem, da bi se s puretinom i orzottom umotanim u mlinac poslužen s domaćom majonezom s kiselim krastavcima ponovno točio amblematski Claijev Sv. Jakov.

Sljedovi s crnim vinima počeli su s Piquentumovim Refoškom uz junetinu s kremom od šunke , da bi večeru polako privodio kraju Križ Plavac mali iz 2016. koji se točio s dekonstruiranom pašticadom. Večera prirodnih vina Pod zidom završila je zlevkom uz koju je poslužen Claijev slatki Tasel. Hrvatska ima izvrsne preduvjete za rast proizvodnje prirodnih i biodinamičkih vina. Promocija ove vinske kulture izuzetno je važna i dobro je da se na tome radi kao što to čini tim bistroa Pod zidom, na ovakvim večerama kao i na svojim vinskim kartama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.