Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Opera Tristan i Izolda traje četiri sata. Pa je riječki HNK ljudima naručio vagnerijanske koktele za pauze

tristan-izolda

Riječki HNK Ivana pl. Zajca prvi je put u svojoj povijesti producirao Wagnerovu operu. Odabrali su Tristana i Izoldu, impoznatno djelo koje je u Rijeci postavila slavna američka kazališna redateljica Anne Bogart (dirigenti Ville Matvejeff i Kalle Kussava).

Riječ je o još jednom velikom kulturnom događaju u 2020, godini u kojoj je Rijeka Europska prijestolnica kulture. Zašto pišemo o operi? Zato što predstava traje četiri sata, pa je riječko kazalište svojim gledateljima odlučilo to iskustvo oplemeniti na svim razinama.

kokteli-rijeka
Predstavljanje koktela Tristan i Izolda

Za pauze su naručili specijalne vagnerijanske koktele Tristan i Izolda, uz poseban catering. Koktel je prije nekoliko dana u Rijeci predstavio Filip Sarilar iz Udruge konobara i barmena Hrvatske. Koktele je kreirao Cocktail Catering odjel riječke tvrtke Scorpio. Uvijek je dobro čuti da kreativna miksologija u Hrvatskoj ulazi u područja u kojima je tradicionalno nije bilo. Kokteli Tristan i Izolda u pauzama se prodaju po promotivnim cijenama. Evo kako su koncipirani riječki vagnerijanski kokteli. 

Tristan

  • Irish whisky
  • sirup od bazge
  • sok limete
  • ginger ale

U ovom koktelu irski whisky predstavlja scenu u kojoj vjetar mladog viteza donosi na otok. Bazga je uvrštena kao ljekovita biljka, a đumbir kao biljka koja simbolizira hrabbrost i borbenost. Koktel se poslužuje u čašama dekoriranima mornarskim vezom koji simbolizira Tristanovo putovanje morskom pučinom.

Izolda

  • gin
  • teranino
  • sok limuna
  • Gentlemen’s Soda

Gin je kao baza za ovaj koktel odabran zbog cvjetnih i začinskih komponenti, teranino zbog okusa šumskog voća koje ovdje predstavlja prvi poljubac, dok je Gentlemen’s soda uvrštena zbog aromata, mandarine i bergamota. Koktel se poslužuje u čašama dekoriranima ružičastom vtom i bijelo-crvenim slamkama.

Tristan i Izolda je opera u tri čina za koju je Richard Wagner napisao i libreto, baziran uvelike na romantičnom djelu Tristan Gottfrieda von Strassburga. Premijerno je izvedena u Münchenu 10. lipnja 1865. s dirigentom Hansom von Bülowom. Wagner Tristana i Izoldu nije htio zvati operom, nego naprosto pričom, zapletom.

Riječ je o staroj romantičnoj tragičnoj priči o ljubavi, preljubu i ljubavnom trokutu, u kojoj se Tristan, vitez iz Cornwalla, zaljubljuje u irsku princezu Izoldu dok je nakon pobbjede nad irskim kraljem Morholtom vodi svome uaku Marku od Cornwalla kao ženu. Tristan i Izolda na putu popiju ljubavni napitak i smrtno se zaljube. Što se dogodi kasnije razlikuje se od verzije do verzije, ali poanta je da oboje zbog ljubavi posrću i napuštaju sve moralne i društvene kodekse, pa neviteški i nearistokratski odbijaju podnijeti i kaznu za preljub koju im spremaju savjetnici prevarenog kralja, iako kralja oboje vole i poštuju. Wagnera je za Tristana i Izoldu inspirirao veliki filozof Arthur Schopenhauer, ali i njegova ljubavna afera s njemačkom poetesom Mathilde Wesendonck.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.