Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

91 BOD ZA 62 KUNE Crni čileanski Montes Twins zaista je izvrsna vrijednost za novac

montes-twins

Aurelio Montes jedan je od najvažnijih čileanskih vinara. Montes je stekao svjetsku slavu neobičnim, originalnim i skupim vinima poput Purple Angela, no njegova vina srednjeg i niskog ranga cijena promovirala su Montes u ime koje se ne može izbjeći na brojnim svjetskim vinskim listama, kao i u bezbrojnim supermarketima.

Montesov argentinski brend Kaiken gotovo je jednako uspješan. Jedan od tipičnih primjera Montesovih masovno dostupnih a jako dobrih crnih vina jest cuvee Twins, koji spaja dva donekle distinktivna čileanska terroira, Apaltu i Manchigue. Twins je počeo kao kupaža cabernet sauvignona i malbeca, da bi se zadnjih godina vinificirao od četiri sorte: caberneta, syraha, tempranilla i carmenerea.

Vino 12 mjeseci provodi u barriqueu, a na Montesovoj službenoj stranici kažu kako može dozrijevati barem šest godina. Prošle smo subote u Konzumu u Radničkoj za 62 kune kupili Twins iz 2017. godine, koji na vratu ponosno nosi oznaku s velikim brojem 91. Radi se o ocjeni koju je Twins dobio od utjecajnog američko-toskanskog vinskog kritičara Jamesa Sucklinga.

Twins iz 2017. voćno je, svježe, čvrsto strukturirano i tehnički besprijekorno vino, puno aroma tamnog voća, kože, dima i vanilije. Četrnaest i pol posto alkohola uopće se ne osjeti. Twins je perfektno vino za roštilj i pizzu kojem, međutim, nedostaju jači karakter i jasniji identitet. Stoga se ne bismo složili s visokom Sucklingovom ocjenom. Međutim, jako je zgodno što se tako dobro školovano, ugodno i lakopitko crno vino može kupiti za šezdesetak kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.