Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Le Kolač na prvu godišnjicu uvodi masu novosti. Od veganskih kolača do torti koje možete dizajnirati sami

yuzu_02

Prije godinu dana, talentirani slastičar Robert Hromalić otvorio je svoju prvu slastičarnicu u Zagrebu. Lokalna publika Hromalića je nakon njegova povratka iz Pariza, gdje je među ostalim radio i s Cedricom Groletom i Yannom Couvrerom, upoznala kao inovativnog glavnog slastičara Timea.

Hromalićeva slastičarnica Le Kolač u godinu se dana razvila u obećavajući poslovni projekt; njihovi kolači prepoznatljivog dizajna prodaju se u nekima od najpopularnijih zagrebačkih restorna, a lani su se kobrendirali i s najvećim nacionalnim konditorom Krašem.

Kao što se i očekuje od novog koncepta, Le Kolač se stalno mijenja. Na prvu obljetnicu uveli su dosad najveći broj novosti. Nove ambalaže od recikliranog kartona zamijenile su prepoznatljive Le Kolačeve plastične kutijice, u kuhinji su uveli prakse za smanjenje otpada, popravili su recepture za kolače koje rade s Krašem pa su Bajadere, Griotte i Ruby malo su manje slatki i imaju preciznije okuse, koliko se može postići s industrijskim sastojcima neizbježnima u ovakvim suradnjama.

Hromalićevi kolači su, pak, poboljšani u recepturama i izvedbi, i gotovo pola ponude sada čine kolači bez glutena i laktoze i veganski kolači. Veganske slastice jedna su od trenutno najvećih tema u slastičarskom biznisu. Najveći francuski slastičar Pierre Herme smatra da specijalni prehrambeni zahtjevi mogu unaprijediti suvremeno slastičarstvo i u siječnju je u suradnji s još jednom pariškom institucijom, La Maison du Chocolat, predstavio dva nova veganska kolača.

U ponedjeljak smo probali cijelu novu Le Kolačevu ponudu, devet različitih kolača u kojima je povećan udjel organskih sastojaka i bio čokolada. Bestseleri poput Lješnjaka i Pite od jabuka su malo nabrijaniji, dok su najbolji dojam ostavili Yuzu Cheesecake s bavarskom kremom od yuzua, sira i bio limuna s gelom od yuzua i mente i sočnim biskvitom od badema i limuna, i najukusniji kolač u novoj ponudi, veganski Tart Karamel Badem u lađici od prhkog tijesta s pralineom od badema i cvijeta soli. Le Kolač je prvi put od otvaranja uveo i jednu klasičnu formu, odličan veganski flan s kokosovim i sojinim mlijekom, na prhkom tijestu od integralnog zobenog brašna.

fran_02

Od čokoladnih kolača, najbolja je Čokoladna Tonka s mousseom od tamne bio čokolade i tonke i čokoladnim karamelom. No, vjerojatno najvažnija vijest za drugu godinu poslovanja Le Kolača je novi koncept naručivanja torti. Modularni model, reklo bi se, jer kupci svoje torte mogu sastaviti birajući različite varijante šest elemenata, od veličine i vrste biskvita preko krema i glazura do vizuala koji Le Kolač printa na printeru s jestivim materijalima. Za društva ili za dane pojačanih cravinga za slatkim, Le Kolač je uveo i nove Six Pack kutije za šest kolača u posebnoj ambalaži, dok za Valentinovo personaliziraju svu ambalažu za kolače za kupce koji se predbilježe.

Hrvatsko tržište nije baš obećana zemlja za slastičare. Kultura slastica je niska iako Hrvati to ne priznaju, od Maka na konac do Orijenta, sve ambicioznije slastičarnice na kraju su propale ili su morale snižavati standarde, ljudi nisu spremni platiti kolače od vrhunskih sastojaka, nedostaje kompetentne radne snage, restorani tek počinju obraćati više pažnje slasticama. Stoga je ono što radi Le Kolač, kao mala moderna butikna slastičarnica koja istražuje mogućnosti pomirivanja onoga što je relevantno u slastičarskom svijetu i onoga što je moguće u Hrvatskoj, možda i važnije od samih receptura i okusa kolača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.