Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osnivače propale zadarske Nostalgie vlasnik prostora od Božića je držao zatočene u restoranu

nostalgie1

Ozbiljna drama odvijala se zadnjih mjeseci u centru Zadra. Kako piše Slobodna Dalmacija, vlasnici propalog restorana Nostalgie Ivan Koljanin i Mihaela Novac pobjegli su za sobom ostavili oko tri milijuna kuna duga. Bizaran detalj je da su pobjegli iz restorana u koji su ih poslovni partneri zatočili krajem prosinca, što cijeli ovaj slučaj, prilično tipičan za jadransko ugostiteljstvo, pretvara u otužnu humoresku.

Sve je počelo kad su se Koljanin i Novac vratili iz Njemačke s idejom da u Zadru otvore restoran i profitiraju na rastućem zadarskom turizmu. U prostoru nekadašnjeg restorana Dalmacija na Kalelargi, čiji je vlasnik Milan Miletić, s poslovnim partnerima Ivanom i Maricom Erceg otvorili su restoran Nostalgie. Tipični pretenciozni restoran bez koncepta, s menijem na kojem se moglo naći svašta od tatakija do paprikaša, Nostalgie nikad nije uspio privući goste. Prema tvrdnjama oštećenih, Koljanin i Novac Ercegovima su ostali dužni dva milijuna kuna, a Miletiću milijun kuna za najam.

Kako nije mogao naplatiti najam a ni ući u prostor jer je u njemu bila oprema u koju je investirao Erceg, Miletić je angažirao zaštitare i osnivače Ivana Koljanina i Mihaelu Novac za Božić zatočio u restoranu kako ne bi iznosili stvari. S druge strane, Ivan Erceg je par optužio da uz pomoć Miletićevih zaštitara iznose namještaj iz restorana. Susjedi koji su danima živjeli s tom dramom, novinarima su rekli da su znali da su Koljanin i Novac u restoranu jer su svaki dan slušali korake i zvukove aparata za kavu.

Sve dok jednog dana zvukovi nisu utihnuli. Susjedi su zvali policiju kad su osjetili miris plina, a više su puta čuli Miletića kako prijeti da će sve raznijeti bocom plina. Kad je ušla u restoran, policija je pronašla samo cedulje polijepljene po namještaju, na kojima su Novac i Koljanin napisali što kome pripada. Miletić je preuzeo prostor i čeka ga rješavanje pravnih pitanja oko vlasništva koje je ostalo u restoranu. A susjedi se pitaju kako je moguće da se nešto tako događa danima u samom centru Zadra i da nitko ništa ne poduzima, iako su restoran stalno obilazili zaštitari, a i policija je povremeno dolazila kad bi sukobi postali preglasni. Točnije dolazila je jednom zbog posjeda oružja i jednom zbog šamaranja.

Ivan Erceg, koji tvrdi da Koljanin i Novac nikad nisu ni pokušali postaviti restoran na noge, podnio je kaznenu prijavu protiv njih. Zbog neplaćenih rata kredita za koji je dao i polog, banke su mu blokirale firmu. Vlasnici su ostali dužni i plaće radnicima koji ih sada tuže.

Prema izjavama nekih svjedoka, Koljanin i Novac, inače njemački državljani, pobjegli su usred noći koristeći nepažnju zaštitara, a izgleda i da su imali pomagača iz vana jer su, nakon što su istrčali iz restorana, navodno ušli u auto koji ih je čekao. Pretpostavlja se da su se provukli kroz neki otvor u zidu. Policija je cijeli slučaj proglasila imovinsko-pravnim sporom i neće automatski pokretati istragu već oštećene upućuje na sud.

Foto/Nostalgie FB

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.