Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ocat od kupine i lavande OPG-a Picek jedan je od dva ili tri najfinija octa koji se proizvode u Hrvatskoj

jasna-picek1

Koliko god načelno podržavamo male privatne proizvođače, prečesto se suočavamo s njihovim lošim, prilično amaterskim proizvodima koji nemaju nikakve veze s “craftom” ili zanatskim pristupom, nego poglavito svjedoče o neznanju dobronamjernih početničkih firmi koje nisu svladale tehnologiju posla kojim se pokušavaju baviti.

Prošle smo subote u simpatičnom dućanu Juice & Juice u Vlaškoj ulici u Zagrebu nakupovali dvije vrećice raznih tegli, bočica i omota koji dolaze s hrvatskih OPG ova. Kvasina Marasović s Visa prilično je neupotrebljiva, jer je nesnošljivo oštro kisela. No, još je gore što se na aftertasteu osjeti onaj ružan, skoro prljavi tek starih, nepažljivo održavanih bačvi, toliko tipičan za mnoga dalmatinska vina.

ocat-picek

Ajvar Zdravo za gotovo još je gori: radi se o bezličnoj kremi s mrvicama skoro sirovog češnjaka. Zaista ne razumijemo kako je nešto toliko amatersko ušlo u širu distribuciju. Međutim, ocat od kupina i lavande OPG-a Picek Mala Vidrica čisto je remek djelo. Koliko smo uspjeli doznati na webu, Jasna Picek, povratnica iz inozemstva, prije desetak godina zasadila je vrtove i voćnjake u mjestu Posavski Podgajci blizu Županje. Gospođa Picek ondje uzgaja lavandu, tridesetak vrsta kupina i malina te razno drugo voće i bilje. Proizvodi uglavnom kompote, džemove i sirupe, sve bez konzervansa.

Njen je ocat od kupina i lavande vrhunska delikatesa, koja lakoćom nadmašuje 99 posto octeva u Hrvatskoj. On je ugodno, izbalansirano oštar, jako aromatičan i voćno čist na aftertasteu. Radi se o proizvodu kojeg bi trebalo masovno komercijalizirati i brendirati kao jednu od autentičnih hrvatskih gastronomskih dragocjenosti. Genijalni ocat OPG-a Picek nije jeftin.Platili smo ga 85 kuna za pola litre. No , toliko je dobar da bismo sa zadovoljstvom platili dvostruko.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.