Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AZRRI je snažno završio prošlu godinu; čak 280 ljudi iz domaće restoranske i hotelske industrije polazilo je njegove tečajeve

azrri-srdoc-radionica1

U studenom i prosincu lanjske godine Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je novi krug kulinarskih tečajeva u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, koje su vodili neki od zaista najvažnijih hrvatskih chefova. Riječ je, među ostalima, o Jeffreyu Velli, glavnom chefu rovinjskog restorana Cap Aureo i o Deniju Srdoču, glavnom chefu Drage di Lovrana, jedinog kvarnerskog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Na kolegiju koji se zvao Visoka kuhinja Jeffreya Velle polaznici su kroz niz recepata poput boškarina s Kampanjolom i sendviča od boškarinovih obraza, učili tehnike klasične internacionalne visoke kuhinje, kontekstualizirane u lokalni prostor s lokalnim sastojcima.

azrri-petra-jelenic
Chefica Petra Jelenić

Srdočev kolegij zvao se Kreativna gastronomija najmlađeg Michelinova chefa, te je obuhvatio rad na hobotnici sous vide s gelom od crvenog zelja i hrskavom heljdom na rombu poširanom u maslacu s pjenom od maruna i konfitom od komorača, te na rebrima od boškarina s ljubičastom kapulom.

Vellin i Srdočev kolegij označili su snažan završetak spektakularnog AZRRI-jeva ciklusa jesenskih gastronomskih radionica, koje su se održale na Gortanovu Brijegu kraj Pazina. U Didaktičnoj kuhinji Edukacijskog gastronomskog centra Istre kako se službeno zove sjedište AZRRI-jevih majstorskih radionica, prošle je jeseni deset vrhunskih chefova održalo tečajeve za čak 280 polaznika.   I to ne samo polaznika iz Istre, nego i s Kvarnera, iz Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske.

azrri-srdoc
Hobotnica sous vide, gel od crvenog zelja, hrskava heljda/ chef Deni Srdoč

AZRRI se, dakle, definitivno afirmirao kao jedno od središta prenošenja visokih znanja u hrvatskoj restoranskoj i hotelskoj industriji. Zanimljivo je da u jesenskom ciklusu nisu sudjelovali samo hrvatski kuhari nego su, primjerice, radionice vodili i norveški chefovi Daniel Rosvold i Robert Elis Rydland, koji su organizirali vrlo inspirativan kolegij pod naslovom Jadranska riba u službi norveške kuhinje.

azrri-vella
Boškarin/chef Jeffrey Vella

Među domaćim chefovima, uz Vellu, Srdoča i slastičarku Petru Jelenić, svakako valja istaknuti Davida Skoku koji je održao masterclass o ribama plosnaticama, dok su vlasnik Pergole Fabricio Vežnaver i višestruki sommelierski prvak Hrvatske Filip Savić vodili radionicu o slaganju ribe i vina, što je puno zahtjevnije pitanje nego što se obično misli.

AZRRI je i svojim jesensko-zimskim programom pokazao kako je riječ o jednoj od najkorisnijih državnih ustanova u području gastronomije i turizma.

Za Hrvatsku bi bilo iznimno važno kad bi i neke druge državne agencije toliko ozbiljno shvaćale svoj posao i tako efikasno provodile svoju strategiju i operativne programe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.