Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Drugo i treće mjesto u izboru za Vino godine dijele Claijeva malvazija Sv. Jakov i Tomčev Pjenušac Amfora sa 60 bodova

vino-godine-2019-clai-tomac

Giorgio Clai lanjski je pobjednik izbora za Vino godine Kulta Plave Kamenice, s malvazijom Sv. Jakov iz 2015. godine, vjerojatno najboljom koju je dosad napravio. Ove godine Sv. Jakov iz 2016. dijeli drugo i treće mjesto. Riječ je o još jednom izvrsnom vinu.

Giorgio Clai iz Krasice kraj Buja jedan je od najtalentiranijih i najosebujnijih hrvatskih vinara. Njegove malvazije s položaja Sveti Jakov spadaju među prva vrhunska hrvatska macerirana vina, dok je refošk Brombonero zasluženo stekao kultni status. Claijevo je prezime postalo sinonim za beskompromisna vina najvišeg ranga, pa se stoga posebno veselimo izgradnji novog podruma u Krasici, koji će ovom istinskom velemajstoru pomoći da svoju proizvodnju podigne na još višu razinu.

I obitelj Tomac upravo ulazi u zahtjevan projekt izgradnje novog podruma s kušaonicom. Tomci su jedini vinari zastupljeni s dva vina među deset najboljih u ovogodišnjem izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice (Traminac Amfora osvojio je šesto mjesto).

Njihov prvi Pjenušac Amfora iz berbe 2010. predstavljao je globalnu inovaciju, a Decanter ga je bio proglasio jednim od najvažnijih svjetskih vina godine. Pjenušac Amfora iz 2015. godine bitno je elegantniji od berbe 2010. Vrijeme će pokazati možemo li govoriti o dosad najboljem hrvatskom pjenušcu. U svakom slučaju, jako je dobro što drugo i treće mjesto u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice dijele dvije vinarije koje su iskreno odane praksi i vrijednosnom sustavu prirodnih vina. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.