Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Finale izbora za Chefa godine Kulta plave kamenice Treće mjesto osvojio je Danijel Đekić s 90 bodova

chef-godine-2019-djekic

Priča o Danijelu Đekiću, chefu i suvlasniku rovinjskog Montea, zapravo je priča o održivom rastu. Prije skoro dvadeset godina, kad je tek otvoren, Monte je pokušavao biti drukčiji od konkurencije, ali još nije bio dobar restoran. Kuhanje je bilo naivno “moderno”, a izbor sastojaka suspektan.

No, gospodin Đekić i njegova supruga Tjitske, neradne su zime provodili putujući, a na putovanjima su učili. Prije desetak godina Monte je dostigao ozbiljniju gastronomski razinu te se uvrstio u nekoliko vodećih fine dining restorana u Istri.

Problem je bio u time što je prije desetak godina nastupilo loše vrijeme za fine dining. Velika je kriza pomela više najboljih hrvatskih restorana, poput Valsabbiona i Marcellina, dok se mnogo onih koji su preživjeli pretvorilo u bistroe. Danijel Đekić je, trendu bistronomije nasuprot, nastavio unapređivati svoje kuhanje, pa je Monte do sredine ovog desetljeća postao najambiciozniji istarski restoran uz Batelinu. Kontinuirani napredak Monteu je donio prvu Michelinovu zvjezdicu za Hrvatsku, što, srećom, nije zaustavilo Đekićevu potrebu za učenjem, napretkom i promjenama.

Danijel Đekić, miran, pristojan i beskrajno simpatičan čovjek, ponovo je podignuo ljestvicu: od ljeta 2019. Monte više nije samo hedonistički restoran s tehnički visokom razinom kuhanja, nego i restoran koji istražuje svoje sastojke i svoj gastronomski terroir. Jedva čekamo Đekićeve menije za 2020. godinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.