Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Malo maštovitije kućne večere za Badnjak od 50 do 1000 kuna

riba-badnjak

Za Badnjak svi jedemo ribu, premda to nije vjerska obaveza nego čista tradicija. Globusu je prije mnogo godina objavio reportažu o Badnjaku u jednom hercegovačkom samostanu: braća franjevci uredno su večerali pršut i sarmu. No, kako velika većina ljudi za Badnju večer ipak priprema ribu, sastavili smo nekoliko menija u svim rangovima cijena, koji vam mogu ponoći da priredite izvrsnu riblju večeru. Važno je istaknuti da cijene u ovom slučaju zaista nisu prepreka jer su neki najfiniji sastojci iz mora kod nas još uvijek i najjeftiniji.

U ovim prijedlozima namjerno nema bakalara, jer smo u ovo doba godine uvijek zatrpani brdima bakalara in bianco i rijekama bakalara lešo ili bakalara na brudet. Poštujemo taj mediteranski narodni običaj, ali smo željeli ponuditi opcije drukčije od posve očekivanih.

1. Badnja večera za četvero, za 50 do 70 kuna

Kupite kilogram do kilogram i pol dagnji. Kupite kilogram srdela, kojih bi ove godine moralo biti puno jer lovostaj počinje na Badnjak. Od školjki napravite klasičnu buzaru, a srdele stavite u pećnicu na prethodno skuhani krumpir, kojem možete dodati nešto mrkve i komorača. Za deset eura ili manje dobit ćete gozbu od svježe ribe

2. Badnja večera za četvero za 200 kuna (i s malo više ugljikohidrata)

Danas smo u ribarnici na Kvatriću vidjeli vrlo solidne sipe za 130 kuna. Recimo da kupite dvije sipe za ukupno 200 kuna. Dio sipe odvojite za crni rižoto, koji možete skuhati s povrtnim temeljcem.

Drugi dio sipe narežite na jednake rezance, pažljivo na proučite proces izrade tempure i kao  predjelo rižotu servirajte tempuru od sipe, koju možete umakati u umak od soje, u umak za tempuru ili u kod kuće napravljenu majonezu koju je u ovo doba godine zgodno obogatiti sokom i koricom dalmatinskih limuna.

3. Klasična riblja večera za četvero

Na ribarnici smo danas vidjeli i vrlo lijepe kotlete svježe sabljarke, koji su se prodavali za 160 kuna za kilogram. Kilogram je dosta za četvero, a možete ih ispeći na grill tavici ili tavici. Ne smijete ih presušiti. Poslužite uz blitvu ili raštiku. Za predjelo napravite salatu od hobotnice (130 do 150 kuna kilogram). Kako biste bili sigurni da će hobotnica omekšati, višestruko je blanširajte, pa ohladite. U Theatriumu Filipa Horvata taj postupak ponavljaju 13 puta i imaju najmekšu hobotnicu u gradu.

4. Otmjena i brza škotsko-kvarnerska večera za četvero za 550 do 700 kuna

Kupite dva paketa škotskog dimljenog lososa (100 grama košta oko 76 kuna) i uz njega poslužite kremu od svježeg hrena koju ste sami napravili. Kupite svježe velike škampe: kilogram i pol do dva sigurno je dosta za četvero (veliki škampi koštaju između 250 i 300 kuna). Pažljivo uklonite crne vene i stavite u pećnicu u društvu najboljeg ulja i par kriški domaćih limuna. Pazite da ne prepečete .

5. Ultimativna luksuzna večera za četvero za oko tisuću kuna

Ovaj put počnite sa s velikim škampima, ali sirovim, koje ćete dvadesetak minuta prije posluživanja marinirati u malo limunova soka i najboljeg ulja. Od oklopa i glava skuhajte temeljac. Temeljac će vam poslužiti kao baza za bisque, u koji možete dodati par kapi konjaka ili bourbona.

Za treće jelo pripremite šanpjera al forno ili divljeg brancina u soli. Kilogram šanpjera košta oko 250 kuna, no s obzirom na lošu iskoristivost te ribe, kilogram nije dovoljan ze četvero. Recimo da vam trebaju dva kovača od 700 do 800 grama. Brancin košta oko 200 ili nešto manje kuna. Svakako probajte naći ribu veću od kilograma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.