Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Objavljujemo poredak za izbor Vina godine: Deveto mjesto osvojio je Birin Grk iz 2017. sa 16 bodova

vino-godine-bire

Grk je potencijalno najbolja hrvatska bijela sorta. Gotovo nenabavljive butelje Svetog Križa spadaju među najspektakularnija dalmatinska vina uopće, dok boce Frane Miline Bire i Branimira Cebala uspješno učvršćuju reputaciju ovog povijesnog, autohtonog grožđa koje daje opaka, aromatična, teksturalno gusta i uljasta i baš iznimno duga vina.  

Jedini je problem s Grkon što ga uglavnom nema. Grk još uvijek nije komercijalna kategorija. Vino od te sorte ne možete kupiti u lokalnom supermarketu, vrlo je vjerojatno da ga ni veći broj dobrih restorana ne drži na karti, a čak i ako drži, često se događa da grka nema u podrumu.

bire-grk-2017

Frano Milina Bire vjerojatno je najzaslužniji što još uvijek znamo za grk, i što je grk vratio visoku popularnost iz nekih davnih vremena. Ovaj vinar iz Lumbarde od svog je bazičnog Grka napravio kultno vino koje postiže prilično visoku cijenu (oko 170 kuna u maloprodaji) i kojemu je ove godine na Decanterovim Svjetskim nagradama za samo jedan bod izmakla zlatna medalja: Birin Grk iz 2017. dobio je srebrna 94 umjesto zlatnih 95 bodova.

Riječ je o, elegantnom, moćnom i jako karakternom vinu, nama osobno dražem od skupljeg i još rjeđeng Birina Grka Defora. Birin je Grk prvorazredno gastronomsko vino, koje traži velike škampe, jastoge i hlapove, ili pak kompleksne sireve . Radi se o jednom od sasvim rijetkih bijelih vina koja se mogu servirati uz bijele tartufe.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.