Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADVENT 2019. Jaki Istočni blok na Fuliranju i genijalna enogastro terasa iznad klizališta

advent-azijske

Nedjelju na Fuliranju uglavnom smo proveli u blizini jakog Istočnog bloka. Ovaj niz azijskih kućica čine Hanami, Soi Fusion Bar i Pokeraj, koji se nalaze jedni kraj drugih na istočnoj strani Strossmayerova trga. Pokeraj je zapravo ekspozitura restorana Time koja, kako ime kaže, nudi razne verzije pokea, sve popularnijeg havajskog street food formata.

Poke je, pojednostavljeno, nastao kao hladno jelo od tune ili hobotnice, s rižom, puno povrća, ananasom i dresingom baziranim na umaku od soje. U Europi je lako naići na verzije s lososom, palamidom i skušom, no moramo priznati da nikad nismo naišli na poke s buncekom. A Pokeraj nudi baš poke s buncekom, poke s kobasicom i poke sa svinjskom potrbušinom. Riječ je o najoriginalnijim jelima na Fuliranju. Verzija s pečenim buncekom sadrži, uz rižu, još ananas, ljubičasto i bijelo zelje. Pokeraj, naravno, priprema i poke s tunom i lososom.

advent-hanami-yakitori
Hanami Yakitori
advent-hanami-takoyaki
Hanami Takoyaki

Soi Fusion nudi, pak, obilne porcije dan dan noodlesa: radi se o debljim rezancima s mljevenom svinjetinom, cimetom, zvjezdanim anisom i crvenim čilijem. Tu su još i dobro dizajnirani Đepaniz Čizke te dahl (leća) s kobasicama. U Hanamiju smo probali yakitori od piletine koji se peče na pravoj vatri. Više nismo imali mjesta za pržene takoyaki okruglice s hobotnicom, kojima se na gastro portalima već dosta piše. Hanami z idući tjedan na kućici najavljuje novo jelo, mechu katsu, a meni će mijenjati i Soi Fusion.

advent-mangosta-gin-punch
Mangosta Gin Punch
advent-soi-fusion-cizke
Soi Fusion Đepeniz Čizke

Poslije Istočnog bloka svratili smo do Le Kolača Roberta Hromalića, koji ove godine prvi put nastupa na Fuliranju sa svojom novom slastičarnicom. Na kućici Le Kolača kušali smo dobar baby kuglof i vrlo finu gingerbread fritulu krcatu umaka od čokolade.m Kućicu legendarne kornatske konobe Opat stavili smo u obvezna mjesta za idućih nekoliko dana, jer nam se Opatova ponuda (janjetina ispod peke, pašticada) čini najslasnijom na Fuliranju. 

advent-le-kolac-kuglof
Le Kolač Baby kuglof

Fuliranje se i ove godine, nažalost, suočava s istim problemima kao lani: posve inferiornom ponudom vina (koju srećom uspijevaju amortizirati korektni kokteli). Pa smo odšetali do Tomislavova trga, gdje smo se popeli na terasu Ice and Bubbles Bara, s lijepim pogledom na klizalište. Bubbles zagrebačkog Vivata vjerojatno je najbolji štand na cijelom ovogodišnjem Adventu.

advent-bubbles-taittinger
Ice and Bubbles Bar
advent-bubbles-hrana

Ondje možete piti Taittinger i Ferrari, puno dobrih vina domaćih i stranih proizvođača, a ove godine Bubbles nudi i vrlo privlačnu hranu: dobre salame i kobasice, briljantne Latusove sireve i vrlo povoljne plate suhog mesa i sira, čije cijene počinju s manje od 40 kuna. Na Bubblesovoj smo terasi uživali u popodnevnom šampanjcu i veseloj atmosferi prepunog klizališta. Advent u Zagrebu počeo je solidno. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.