Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledni sommelier Mario Meštrović na VINOcomu predstavlja fantastičnu bordošku berbu 1996.

leoville-barton

Na Lijevoj obali Bordeauxa kojom dominira cabernet sauvignon, berba 1996. smatra se jednom od najboljih u modernoj povijesti. Proljeće je bilo toplo, kiša je uglavnom padala u pravo vrijeme, ljeto je bilo sunčano ali ne prevruće, dok je vedro i vjetrovito vrijeme u rujnu osušilo vinograde onih dijelova Medoca, koji su bili zahvaćeni pljuskovima krajem kolovoza.

Vina iz 1996. iznimno su zrela, puna, bogata te su u stanovitom smislu najavila novu, današnju eru Bordeauxa: do početka devedesetih godina veliki Bordeauxi s više od 12,5 posto alkohola katkad su se smatrali nepristojnim. Unatrag petnaestak godina sve je više vrhunskih bordoških vina s 14 posto alkohola.

Tri klasične berbe iz devedesetih, 1990, 1995. i 1996. anticipirale su današnji, zreliji i masivniji profil najboljih Bordeauxa premda nisu dovele u pitanje njihovu eleganciju i višedesetljetni potencijal dozrijevanja. U mogućnost dozrijevanja Bordeauxa iz 1996. godine hrvatska se publika može uvjeriti u subotu 23. studenog na masterclassu što ga u sklopu popularnog festivala VINOcom organizira Mario Meštrović, jedan od najkompetentnijih hrvatskih sommeliera.

Meštrović će u Esplanadi 23. 11. između 15 i 16 sati predstaviti vina pet prestižnih chateaua s Desne obale iz ove legendarne berbe. Riječ je o Chateau Louvriereu iz Pessac Leognana, Chateau Tertreu iz Margauxa, Chateau Lafon Rochetu iz Saint Estephea, Pontent Canetu iz Pauillacs i legendarnom Leoville Bartonu iz Saint Juliena. Leoville Barton, koji gotovo rutinski dozrijeva preko pola stoljeća, smatra se najboljom vrijednošću za novac medju luksuznim bordoškim vinima.

Ova bi radionica mogla biti osobito važna za mlađe sommeliere. Jer, budimo realni, ako ne poznajemo velike bordoške berbe, zapravo ne poznajemo vino. Mjesto na degustaciji Bordeauxa iz 1996. može se rezervirati na mail adresi: 

MASTERCLASS BORDEAUX 1996.

sommelier Mario Meštrović

VINOcom, Esplanade, Mihanovićeva 1, Zagreb

23. studenog 2019.

15:00 sati

Rezervacije: mario.mestrovic@ gmail.com

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.