Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belje je u Baranji otvorilo prvu hrvatsku kušaonicu rajčica

belje-rajcice-kusaonica-sala

Kušaonice su prostorije u kojima proizvođači svojim gostima i poslovnim partnerima omogućuju da probaju njihove proizvode poput vina, ulja, suhog mesa ili sira. Belje je, međutim, na velikoj farmi Mitrovac u Baranji otvorilo kušaonicu za svježe rajčice. Naime, u sklopu farme Mitrovac, najpoznatije po uzgoju više od dvije tisuće krava od čijeg se mlijeka proizvodi ABC sir, u stakleniku od 4,5 hektara rastu rajčice. 

Rajčice se na Mitrovcu uzgajaju hidroponskom metodom, a uz grappolo i još jednu standardnu stolnu sortu, Belje odnedavno proizvodi cherry rajčice. Strateška prednost baranjskih rajčica u usporedbi s uvoznima, jest njihova svježina. Uvozne rajčice provode puno vremena u transportu. Baranjske mogu biti na stolovima 24 sata poslije berbe. Razlika u okusu je naravno, golema, kao i kod skoro svog drugog povrća. 

belje-rbelje-rajcice-kusaonica-pultajcice-kusaonica-pult
belje-rajcice-kusaonica-rezanje
belje-rajcice-kusaonica-sala1
rajcica belje 0415 (1)

Kušaonica rajčica na farmi Mitrovac izgleda poput moderne fakultetske učionice, s izravnim pogledom na grane i plodove rajčica u stakleniku.  Kušaonica je ukrašena plakatima koji govore o nutricionističkim prednostima rajčica.  A jedna simpatična gospođa pred gostima reže netom ubrane rajčice, koje zaista imaju neusporedivo bogat okus; cherry rajčice koje smo probali prilikom nedavnog posjeta Mitrovcu bile su fenomenalne. 

belje-rajcice-kusaonica

Kušaonicu rajčica, u koju bi trebalo dovoditi školsku djecu da vide kako se sve povrće uzgaja i kakav okus ima kad je svježe, možda bi trebalo obogatiti s par gastro opcija, poput raznovrsnih salata ili carpaccia od rajčica s maslinovim uljima, kao i snackovima koji dobro idu uz svježe rajčice, poput kulena, pancete i suhih sireva. No, projekt baranjskih rajčica kojeg vodi Robert Marković, već je sad veliki korak prema unapređenju gastronomski orijentirane poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Hrvatskoj. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.