Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

New York je upravo zabranio foie gras. Restorani su nervozni, farmeri u panici

foie-gras

Gradsko vijeće New Yorka ovoga je tjedna zabranilo prodaju foie gras u tom gradu. Sa 42 glasa za zabranu i šest protiv, ovo je možda najvažnija politička odluka o foie gras od početka kampanje za zabranu te delikatese. Aktivisti koji traže zabranu komercijalne prodaje foie gras tvrde da u današnje vrijeme jednostavno ne možemo podržavati metodu proizvodnje koja podrazumijeva tako nehumani odnos prema životinjama, misleći pritom prvenstveno na šopanje gusaka. 

Novi njujorški zakon zabranjuje sve peradarske proizvode koji nastaju prisilnim hranjenjem životinja. S obzirom na koncentraciju restorana u New Yorku, uključujući one s dvije i tri Michelinove zvjezdice, i s obzirom na činjenicu da je New York jedno od pojedinačno najjačih svjetskih tržišta za foie gras, ova zabrana potencijalno ima dalekosežne posljedice za taj biznis. Najviše bi mogle stradati male farme iz okolice New Yorka koje su se specijalizirale za proizvodnju foie gras za restorane i delikatese na Manhattanu.

Zato su njujorški gradski vijećnici odlučili svima dati vremena da se prilagode i stupanje na snagu novog zakona odgoditi na tri godine. Jednom kad se zakon počne primjenjivati, svatko tko bude uhvaćen da ga krši bit će kažnjen s 2000 dolara.  U mnogim njujorškim restoranima, od japanskih omakase restorana do klasičnih fine dininga i hipsterskih tapas barova, neka od najprodavanijih jela baziraju se upravo na foie gras. Noviji restorani, otvoreni unatrag dvije do tri godine, toj namirnici pristupaju puno osvještenije i koriste je vrlo štedljivo.

Publika, pak, iako očito obožava foie gras, u anketama u 81 posto slučajeva izjavljuje da podržava zabranu. Situacija je, ukratko, komplicirana. Prva savezna američka država koja je pokušala zabraniti foie gras bila je Kalifornija 2012. godine. Zabrana je srušena na sudu tri godine kasnije, ali je 2017. na prizivnom sudu opet potvrđena.

Onda su proizvođači foie gras sve dali na Vrhovni sud ali njihov je argument odbijen pa su kalifornijski restorani po drugi put morali maknuti foie gras iz jelovnika. Dugoj borbi koja bi im dala šansu da prežive a možda i srušila zabranu, nadaju se i njujorški proizvođači foie gras.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.