Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

McDonald’s peče burgere sa Zigante tartufima (zapravo, s tartufatom)

mcdonalds-zigante-g

Naš čitatelj Marko Župa poslao nam je dojmove o McDonald’sovom hamburgeru s tartufima iz serije Maestro, koja bi trebala predstavljati McDonald’sovu gastronomsku liniju. Maestro Zigante Tartufi, kako se zove ovaj burger, košta 49 kuna, što je izvan većine McDonald’sovih standarda cijena u Hrvatskoj, ima 713 kalorija i sastoji se od dvije pljeskavice i tartufate. Dakle, tartufate a ne tartufa.

Tartufata je, kako znamo, proizvod koji se uglavnom radi od šampinjona i sličnih gljiva, s vrlo malim postotkom tartufa, kojem aromu daje ulje tartufa (ulje tartufa, najčešće nema nikakve veze s pravim tartufima, nego je riječ o kemijsko sintetiziranoj aromi). Naš čitatelj, gospodin Župa, tvrdi da se u Macovu burgeru s tartufima ne osjeti čak ni tartufata!

mcdonalds-zigante
zigante-burger

Luksuzni burgeri pojavili su se na svjetskoj restoranskoj sceni prije osamdeset godina, kad je glasoviti francusko američki chef Daniel Boulud složio prvi burger s gusjim jetrima. Od tada su luksuzni burgeri, s foie gras, pravim tartufima, pa od kobe govedine, pa čak i sa zlatnim kistićima, postali uobičajeni element lasvegaških i sličnih gastronomskih ekscentričnosti, s tim da je originalni Bouludov burger s gusjim jetrima autentično remek djelo, koje će trajati još desetljećima.

Ulazak McDonald’sa u segment luksuznih burgera zgodna je postmodernistička dosjetka, a udruživanje McDonald’sa s tartufima Zigante zapravo predstavlja logičnu suradnju dva vrlo masovna branda.

Foto/McDonald’s, Marko Župa

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.