Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mali test smrznutih kesten pirea (jer svježih još nema). Mađarska Bovita uvjerljivo je najgora

kesten-pire

Došlo je vrijeme kestena. Na ulicama mirišu veliki maruni, i drugi, manji kesteni. Na tržnicama se prodaju sirovi kesteni, premda kumice iz zagrebačkih prigradskih naselja naslonjenih na Medvednicu tvrde da su premali i da je potrebno pričekati još četiri ili pet dana da bi postali pravi.

Kestena ima svugdje osim u zagrebačkim slastičarnama, većina kojih ovaj tjedan nisu prodavale kesten pire. Pa smo odlučili testirati kesten piree iz zamrzivača u supermarketima. S uglavnom razočaravajućim rezultatima.

Probali smo mađarski Bovita kesten pire koji košta 16 kuna za 250 grama (na akcijama se može dobiti za 10 kuna) pa Ledov kesten pire u bloku koji stoji 20 kuna, i naš inače omiljeni Ledov kesten desert sa šlagom i mrvicama čokolade, koji košta 11 kuna za čašicu od 140 grama.

kesten-pire-test

Bovitin kesten pire potpuni je debakl. Ta smjesa ima pjeskovitu teksturu, kao da sadrži mljevene grahorice, vrlo blijed okus po kestenima i nesnošljivo puno šećera. Ova je mađarska tvrtka već završila u našim medijima, kad su dva njene proizvoda od smrznutog povrća povučena iz prodaje zbog zdravstvenih razloga.

Ledov kesten pire u bloku zaista ima okus po kestenima. Učinilo nam se da u nijansama prepoznajemo i nešto ruma. Tekstura je ugodno kremasta, ali je šećer toliko dominantan da ne bismo preporučili da ga koristite kao bazu za pripremu kolača od kestena. Ledov kesten desert i ove godine ostaje jedan od naših omiljenih jeftinih proizvoda iz supermarketa. Kombinacije mase od kestena i bogatog šlaga ulazi o kategoriju guilty pleasurea (riječ je o nutricionistički ubitačnom desertu) . Glavni problem Ledova kesten deserta jest da ga ponestane već o Božiću. Nadamo se, ipak, da će se svježi kesten pire narednih dana pojaviti u slastičarnama i restoranima, budući da je ponuda u supermarketima uglavnom inferiorna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.