Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

9 najnepotrebnijih proizvoda za one koji zaista vole hranu

suseni-persin

Prehrambena industrija, kao i sve druge industrije fokusirane na najšire tržište, redovito i u golemim količinama proizvodi puno potpuno besmislene i vrlo loše robe koja, međutim, ima svoju ekonomsko-socijalnu i kulturalnu svrhu.

Može se najglasnije na svijetu ponavljati kako se većinu pašteta, mesnih doručaka i hrenovki sastoji od životinjskog otpada, masnoća i umjetne boje, ali ti će proizvodi zbog raznih razloga još dugo imati svoju publiku. Isto vrijedi i za gotova jela, ili smrznuto bobičasto voće. Ovom smo prilikom, međutim, izdvojili devet proizvoda koji nisu toliko skandalozni zbog njihova sastava, nego su naprosto nepotrebni u špajzama i hladnjacima bilo koga, tko zaista voli hranu.

1. Narezani pršut u vakuumu i drugim sličnim pakovanjima

Fete pršuta u folijama prirodno su inferiorna roba, jer nemaju gotovo nikakve veze s pravim rezanim pršutom. Osim toga, tako pakirani pršut nešto je skuplji od rezanog. Uslijed raznih akcija rezani se pršut može dobiti za 100 do 150 kuna po kilogramu, dok jedno pakovanje pršuta od 100 grama tipično košta oko 20 kuna. Naravno, ako zaista volite pršut, potražit ćete trgovinu gdje će pred vama narezati neki neindustrijski domaći pršut, ili vrhunski San Daniele ili Iberico .

2. Ribani sir

Ribani sir, bilo da je riječ o parmezanu ili nekom domaćem proizvodu, apsolutno je najinferiorniji sir koji se može kupiti u supermarketima. On nema nikakav primarni okus, katkad neugodno miriše po plijesni, teksture nema, dok na aftertasteu podsjeća na mokri papir. Izbjegavati po svaku cijenu.

3. Vrhnje za kuhanje

Kuhate li s vrhnjem, vrijedi koristiti jedino punomasno slatko vrhnje ili mileram, ako idemo na kiselu stranu. Vrhnje za kuhanje razvodnjena je verzija pravog bogatog vrhnja, koja umacima ne daje ni okus ni teksturu.

4. Margarin

Gastronomski gledajući, margarin je potpuno nepotreban proizvod. On je, uostalom, nastao kao zamjena za maslac u ratnim vremenima, kad francuska vojska nije mogla osigurati dovoljno maslaca. Margarin je loš za kolače i peciva, bezukusan kao temeljna masnoća u umacima, i inferioran kao namaz.

5. Kocke za juhu

Koliko god da ih Nigella Lawson reklamira (gospođa Lawson dugo je godina surađivala s Knorrom baš kao i Marco Pierre White) kocke za juhu potpuno su nepotrebne, naprosto zato što vam je pola sata sasvim dovoljno da napravite pristojan povrtni temeljac. A temeljce od govedine i piletine možete kuhati vikendima, pa zamrznuti u manjim formatima.

6. Sušeni peršin

Sušeno začinsko bilje katkad može biti prilično upotrebljivo. Najbolji je primjer origano, koji je intenzivniji i ekspresivniji u sušen nego svjež. Sušeni timijan također može biti okej. No, sušeni je bosiljak već prilično bezličan, dok je sušeni peršin naprosto zelena plastika koja nikome ne treba. Žalosno je da sušeni peršin katkad možemo vidjeti u restoranskim kuhinjama.

7. Šparoge iz tegli ili limenki

Šparoge ne podnose industrijsko konzerviranje. Svaka šparoga, zelena ili bijela, koju smo probali iz teglice ili limenke, bila je neugodno mlohava i blizu bezokusnoj.

8. Konzervirani grašak

Grašak ne trpi limenke. One uništavaju njegovu prirodnu slatkoću i često mu ubijaju boju. Budući da su sve trgovine prepune smrznutog graška koji je zelen i sladak, potpuno je pogrešno kupovati konzervirani grašak. Cijene su ionako skoro iste.

9. Light jogurti

Ovdje ulazimo u visoko profitabilnu sferu manipulacije pojmom zdrave hrane. Industrija light mliječnih proizvoda teška je milijarde dolara. U stvarnosti, kupac doista dobije proizvod bez masnoća, koji je, međutim, prezasićen ugljikohidratima. Umjesto masnoće, oznaka light uvalila vam je tonu šećera, umjetnih boja i okusa. Nije neobično što su milenijalci prestali kupovati light jogurt.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.