Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

14 stvari iz kuhinje koje nikad ne smiju u perilicu

perilica

Perilice posuđa jedan su od najvećih izuma modernog doba. Da nema perilica, naš bi odnos prema hrani danas zasigurno bio drugačiji. To je jasno svaki put kad nakon što društvo ode s večere natrpate perilicu i pritisnete gumb.

No, koliko god nam perilice olakšavale kućno kuhanje, neko posuđe i dalje moramo prati ručno. Zapravo, ispada da što više dobrog posuđa skupite, sigurnije je da ćete ga više prati ručno. Ova lista posuđa koje ne bi trebalo prati strojno objašnjava ovaj opskurni kuhinjski zakon.

1. Posuđe od gusa

creuset

Okej, ovo je opće poznato. Tave, casseroli, posude za pečenje, kokote, ništa što je napravljeno od lijevanog željeza ne podnosi struganje ni agresivne deterdžente. Novo posuđe od gusa treba pripremiti za upotrebu mašćenjem i zagrijavanjem, a prljavo je poželjno prati samo vodom i mekim krpicama, s tim ga prije pranja uvijek treba pustiti da se ohladi. Pustite da se malo namače u toploj vodi, zapečene dijelove nježno skinite drvenom kuhačom, pa operite pod vodom. Ako baš imate osjećaj da tavu ili posudu za pečenje treba oprati deterdžentom, na spužvicu stavite samo kap i nemojte strugati hrapavom stranom. Žicu za ribanje zaboravite.

2. Teflon

teflon

Ako se pridržavate pravila da za kuhanje u teflonskim tavama ne koristite metalni pribor, jednaku pažnju treba im posvetiti i u pranju. Tu je stvar i agresivnih deterdženata, i abrazije i lupanja posuđa u perilici. Svaka ogrebotina na površini teflonskog posuđa skraćuje mu vijek trajanja.

3. Kristalno posuđe

kristal-case

Kristalne čaše su delikatne. Ne vole visoke temperature ni snažne mlazove vode. Sve ih to može oštetiti, kao i nepažnja prilikom stavljanja i vađenja iz perilice. Osim toga, strojni deterdženti na čašama mogu stvoriti mutni sloj koji ćete teško izglancati, a i miris deterdženta može vam pokvariti iduće uživanje u vinu. Perite ih isključivo ručno, s minimalno tekućeg deterdženta i temeljito isperite pa odmah osušite i izglancajte.

4. Drvene daske za rezanje, kuhače, zdjele za salatu

drveni-pribor

Drvo ne ide u stroj. Većina daski za rezanje i drvenog posuđa radi se od komprimiranih i lijepljenih drvenih dijelova, koji se pod vodom, pritiskom i visokim temperaturama mogu raspasti. Zdjele od bambusa još su osjetljivije od daski za rezanje, iako bambus dobro podnosi vlagu. Sve u svemu, u kuhinji vam ne treba kuhani drveni pribor.

5. Termosice

termosice

Većina termosica radi zahvaljujući posebnom vakuumskom dihtungu između vanjske i unutarnje stijenke. Ako ih redovno perete u mašini, taj dihtung može popustiti. Osim što to može smanjiti efikasnost termosice, može pustiti vodu između stijenki.

6. Bakreni lonci

bakreni-lonci

Ako ste strastveni kuhar, ima smisla uložiti u skupe bakrene lonce i zdjele. Ali bakar traži posebnu brigu. Perilica će im prvo uništiti njihov lijepi sjaj, a s vremenom utjecati i na leguru, pa više nećete moći dobiti onu razliku u kuhanju koju dobivate sa zdravim bakrenim posuđem.

7. Najbolji noževi

tokuyoshi-nozevi

Obične noževe treba uvijek prati u perilici. Ali one najbolje, koje pazite, čuvate u futrolama i oštrite ručno, treba držati podalje od perilice. Osim što se noževi u strojnom pranju tupe, perilica može ubrzati oksidaciju metala.

8. Ribeži

ribez

Dva su razloga zašto ribeži ne bi trebali u strojeve. Prvi, zato što ih strojno pranje tupi kao i noževe. Drugi je razlog što mlazovi vode u perilici ne mogu uvijek temeljito oprati ostatke hrane u šupljinama ribeža. Što na njima može namnožiti bakterije, ubrzati oksidaciju i prekriti ih onim neugodnim sivim filmom starih ribeža

9. Aluminijski plehovi

aluminijski-pleh

Ako i niste ljubitelj aluminijskih plehova, vjerojatno imate barem jedan. Praktični su. No, aluminij u perilici brzo gubi boju ako nije premazan zaštitom i plehovi koji se često strojno peru brzo propadaju.

10. Poklopac ekspres lonca

ekspres-lonac

Naravno, ekspres lonci i njihovi poklopci napravljeni su tako da se mogu prati u perilicama. Ali s poklopcima treba biti pažljiv, jer se oni sastoje iz više dijelova. Deterdžent i ostaci hrane mogu začepiti ventile, gumice mogu oslabiti od kemije iz deterdženta, a ipak želite da vam ekspres lonac traje godinama.

11. Mliječno staklo

mlijecno-staklo

Posuđe od mliječnog stakla je jako elegantno, ali ako ga stalno ubacujete u perilicu može dobiti ružnu žutu nijansu, a onda više nema efekta. Perite ga ručno, u vodi s otopljenim deterdžentom.

12. Tanki plastični kontejneri

Osim ako na njima baš ne piše da mogu u perilicu, kontejnere od tanke plastike ne stavljajte u strojno pranje. Mogli bi se iskriviti, a onda ih možete baciti.

13. Kontejneri s dihtungom

kontejneri

Nema kuhinje koja ne treba neku vrstu kontejnera koji jako dihtaju. Bez obzira na sistem, ima li kontejner posebno dizajnirani poklopac, kopče, gumice ili slično, ako spada u ovu kategoriju perite ga ručno. Svako krivljenje ili slabljenje gumice i kopči pretvara ih u obične plastične kutije.

14. Porculan

porculan

Kao ni drugo skupocjeno i osjetljivo posuđe, porculan ne smije u strojno pranje. Posebno stariji porculan kakav vjerojatno negdje imate u obiteljskoj kolekciji, koji ima i veliku emotivnu vrijednost. Ne riskirajte.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.