Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIJE NIJE BILO BOLJE Evo kako se ljetovalo u jadranskim hotelima prije dvadesetak godina

retro-turizam

U komentarima pod našim tekstovima o ovogodišnjoj turističkoj sezoni čitatelji katkad pišu kako je u starim vremenima situacija u turizmu bila bolja. Uz svo razumijevanje za prirodan osjećaj nostalgije, takva je konstatacija duboko netočna. Činjenica je da hrvatska turistička infrastruktura nikada nije bila u boljem stanju nego što je danas. Što je lako potvrditi i sjećanjima na neka davna ljetovanja u renomiranim ljetovalištima, uz samo jednu bitniju iznimku.

1. Poreč, Sveti Nikola

sv-nikola

Nekad Na malom otočiću preko puta Poreča prvi smo put ljetovali još prije rata. Spavali smo u malim montažnim kućicama bez klimatizacije i s groznim sanitarnim čvorom. S takvim bi smještajem danas opravdano bilo nezadovoljno osoblje bilo koje ambicioznije hotelske kompanije.

Sada Sveti Nikola postao je ugodan resort s udobnim do luksuznim malim vilama, u rangu četiri do pet zvjezdica.

2. Rovinj

retro-rovinj

Nekad Rovinj do prije desetak godina nije imao niti jedan pristojan veći hotel osim Edena. Sobe u hotelu Park u marini veličinom i opremom podsjećale su na studentske domove, dok kafići i fast food restorani u Parkovom prizemlju nisu nadmašivali razinu autobusnih kolodvora.

Sada Rovinj se može pohvaliti grupom hotela s pet zvjezdica, a na mjestu starog neuglednog Parka izrastao je novi luksuzni Grand Park Hotel s nizom restorana, barova i uglavnom dobrih trgovina, te s najljepšim zamislivim pogledima na Rovinj.

3. Pula

histria12

Nekad Pula se prije dvadesetak i više godina ponosila hotelom Histria, koji se svojedobno smatrao jednim od najmodernijih u Istri.

Sada U Puli se, nažalost, ništa nije promijenilo. Preuređena Histria i dalje je glavni lokalni hotel, samo što više ne spada ni među prvih dvadeset istarskih hotela. Pula je jedan od rijetkih primjera opravdane nostalgije. Ni hoteli ni restorani nisu bolji nego prije dvadeset godina. Dapače, u ono se vrijeme Pula mogla razmetati Valsabbionom, vjerojatno najvažnijim hrvatskim restoranom uopće.

4. Split

spit-bacvice

Nekad Split je oduvijek imao problema s hotelima. Bellevue u strogom centru uređen je po standardima koji su i prije pedesetak godina bili niski. Stari hotel Park imao je sobe koje se u engleskom hotelskom rječniku zovu shoebox, zbog mikrokvadrature. Hotel Lav, danas Le Méridien Lav još je krajem 80-tih izgubio imidž modernog hotela. 

Danas Park je postao jedan od najluksuznijih hotela u Dalmaciji, s velikim, raskošno uređenim modernim sobama. Grad se napunio manjim privatnim hotelima, a Maistra je nedavno ušla u vlasništvo velikog Marjana na Zapadnoj obali, što znači da će Split dobiti još jedan five star hotel s puno kreveta.

5. Dubrovnik

dubrovnik- belvedere

Nekad Dubrovnik je bio jedini hrvatski grad koji je prije rata imao razvijeno hotelijerstvo visoke kategorije. Starinski Imperial bio je briljantno dekadentan, moderni Belvedere smatrao se najluksuznijim hotelom u bivšoj Jugoslaviji, a tu su još bili klasični Excelsior i Argentina. Imperial i Belvedere izgorjeli su u ratu, dok su Excelsior i Argentina naprosto zastarjeli, tako da je početkom tisućljeća dubrovačko hotelijerstvo bilo u prilično lošem stanju.

Sada Dubrovačko je hotelijerstvo preporodio Goran Štrok, koji je Excelsior digao na pravih pet zvjezdica i otvorio izvrsni Bellevue. Slijedili su mnogi drugi, pa tako Dubrovnik danas ima pravi cluster hotela s pet zvjezdica, predvođen zaista svjetski relevantnom Villom Dubrovnik. Belvedere, međutim, i dalje stoji razrušen, kao i hoteli u Kuparima, što je prilično žalosno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.