Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj sommelier razvio je neobičnu metodu priprema za Master ispit. Tastinge u teretani

sommelier-gym

Ispit za elitnu titulu Master Sommeliera na Court of Master Sommeliers najteži je ispit u toj profesiji. I ne samo u sommelierskoj profesiji. Ispit za Master Sommeliera smatra se jednim od najtežih uopće. Na svijetu je svega tristotinjak Master Sommeliera. Ispit prođe 10 do 12 posto prijavljenih, manje nego testove za astronaute (osim lani kad je prošlo rekordnih 24 sommeliera, ali pokazalo se da su varali pa je izbio veliki skandal i mnoge su titule oduzete).

Ispit za Master Sommeliera zahtijeva višegodišnje pripreme, tisuće eura uloženih u vina, police i police naučenih knjiga i karata svjetskih vinskih regija, tisuće sati vježbanja slijepog kušanja. Ispit se polaže nekoliko dana i oni koji ga uspješno polože mogu računati na najpretižnije pozicije u vinskom biznisu, posebno u vrhunskim restoranima.

Elegancija sommelierskog posla može zavarati, riječ je o mentalno i fizički izuzetno napornom poslu. Slavni Netflixov dokumentarac Somm dosta je vjerno prikazao pripreme za ispit za Master Sommeliera, a Vice News je ovih dana objavio egzotičnu metodu priprema koju je razvio jedan američki kandidat.

sommelier-teretana

Sommelier Vincent Morrow, u San Franciscu trenutno živi i trenira s dvojicom kolega sommeliera. Na vina za prireme ove će godine potrošiti između deset i petnaest tisuća dolara. Trojica kolega Vincentu pomažu u teretani. Između sprava na kojima on vježba postavljen je veliki bijeli stol s čašama za tasting. Vincent nakon svakog seta vježbi koje se uglavnom baziraju na intenzivnom intervalnom kardio treningu, sjeda za stol na slijepo kušanje. Dok jedva hvata dah, drugom sommelieru diktira bilješke o vinu i završava s porijeklom i berbom.

Onda se baca na novi set vježbi i tako do kraja treninga. Vincentova ideja je izvježbati mozak i nos da pod ekstremnim stresom rade jednako kao kad je miran, kako mu se ne bi dogodilo da na ispitu zbog adrenalina pogriješi. Između smjena u restoranu u kojem radi, Vincent s kolegama uči i prolazi još jednu turu standardnih slijepih kušanja. Kaže da mu ubacivanje tastinga u teretani u pripreme za ispit jača koncentraciju i olakšava čuvanje zdravlja tijekom napornih priprema. Sommelieri su u pravilu vrlo kompetitivni, ali ovaj je zaista otišao na next level.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.