Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Nakon Atomik votke, u Černobilu planiraju proizvoditi hranu

atomik-votka

Ruska Atomik votka preplavila je medije prošlog tjedna, kad je objavljeno da je skupina znanstvenika destilirala alkohol od raži i vode uzgojene u području teško ozračenom u eksploziji nuklearne elektrane u Černobilu. Tajming nije mogao biti bolji, s obzirom da se milijuni ljudi trenutno dive HBO-ovoj seriji Černobil koja se bavi okolnostima havarije iz 1986. godine. Znanstvenici tvrde da je votka posve bezopasna. Projekt je od početka pretpostavljao proizvodnju alkoholnog pića. Pšenica je u Černobilu zasađena s tim ciljem.

Profesor Jim Smith koji je vodio cijelu stvar, inače profesor na britanskom Sveučilištu Portsmouth, okupio je stručnjake koji su godinama istraživali život u Černobilu i pratili kako se zemlja oporavlja od zračenja. Votku su proizveli kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da se zemlja može oporaviti od zračenja i da se krajevi oko Černobila koje su svi zaboravili, također mogu oporaviti. Prihode od prodaje proizvoda donirat će za pomoć ukrajinskim krajevima koji i danas pate od zdravstvenih, ekonomskih i ekoloških posljedica havarije.

“Svaki kemičar će vam reći da kad nešto destilirate, nečistoće ostaju u otpadnoj tekućini,” objasnio je Smith za BBC, “Koristili smo raž koja je bila lagano kontaminirana i vodu iz Černobila i destilirali ih. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta Southampton koji imaju genijalni radio-analitički laboratorij, da vide mogu li pronaći ikakvu radioaktivnost. Nisu našli ništa. Sve je bilo ispod razine detekcije.” Tako je nastala Chernobyl Spirit Company, među čijim je osnivačima i dr. Genadij Laptev, znanstvenik iz Ukrajinskog hidrometeorološkog zavoda u Kijevu.

“Ne možemo samo napustiti zemlju,” tvrdi Laptev, “Možemo je koristiti na razne načine i proizvoditi hranu koja će biti potpuno sigurna.” Sada planiraju nova istraživanja, kako bi vidjeli koje se kulture mogu uzgajati u Černobilu. U zoni eksplozije još ima radioaktivnih zona ali na većini prostora radijacija je relativno niska. Znanstvenici kažu da su ljudi iz okolnih mjesta danas bolesni i siromašni jer je država digla ruke od njih, loše se hrane, ne rade, nemaju normalne zdravstvene usluge ni infrastrukturu. Černobil se još uvijek vodi kao “zona isključenja.”

Černobil je na havariji nuklearke razvio rudimentarni turizam, koji još ne utječe bitno na lokalnu ekonomiju. Sa silnom zemljom kojom raspolažu, bilo bi logično i da lokalni stanovnici razviju i poljoprivredu koja će podržavati turizam i stvarati nova radna mjesta, tvrde znanstvenici s projekta Atomik. Chernobyl Spirit Company proizvodit će 500 boca votke godišnje, a nadaju se da će s vremenom iz tog područja moći stizati i zdravo voće i povrće i druga lokalno proizvedena hrana.

aqua-panna-sidebar
whisky-leaks

aviation-gin

vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA

Nakon Atomik votke, u Černobilu planiraju proizvoditi hranu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min