Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Inventura važnih zatvaranja lokala za prvih 8 mjeseci ove godine

a-posto-articoke

Svi financijski i strukturalni problemi hrvatske restoranske industrije jako su dobro došli do izražaja na primjeru niza zatvorenih, uglavnom vrlo poznatih lokala u dosadašnjem dijelu godine. Evo liste najvažnijih ugostiteljskih i barskih zatvaranja u 2019.

1. Mundoaka

mundoaka-prostor

Mundoaka se ustvari zatvorila krajem lanjske godine, ali je još dva mjeseca uvjeravala javnost kako se radi samo o preuređenju. Mundoaka je prije pet godina odigrala strahovito važnu ulogu za hrvatsku restoransku scenu, jer je prva afirmirala street food kao gastronomski žanr. S vremenom se, nažalost, jako pokvarila, tako da nitko nije žalio za njenim nestankom. Danas u Mundoakinom prostoru u Petrinjskoj radi vrlo dobri El Toro Street Food.

2. A Posto

a-posto-articoke

A Posto je bio iznimno ambiciozan projekt, koji je uključivao jedan od najelegantnijih interijera u Zagrebu, te je okupio nekoliko vrhunskih barmena i konobara. A Posto, kombinacija trattorije i lounge bara, vodili su, međutim, ugostiteljski amateri. Što se vidjelo od prvog dana. A Posto je trajao samo pola godine.

3. ELFS & Bubbles

elfs-bubbles

Bar ELFS & Bubbles bio je tipičan primjer podcjenjivanja publike. Upustiti se u otvaranje skupog bara u centru grada, s toliko loših pića a bez ikakvih dodatnih sadržaja koji bi privukli goste. Zaista je neobično nepromišljen potez. Elfs and Bubbles je trajao manje od godinu dana.

4. Muzej okusa

muzej-okusa

Osječki Muzej okusa stradao je zbog štednje na food costu i lošeg kuhanja. Luksuzno uređeni restoran u prekrasnom ambijentu paviljona iz pretprošlog stoljeća počeo je stvarati gubitke, pa je zato kuhinja morala nabavljati sve jeftinije sastojke, pa je gostiju bilo još manje, što je gubitke učinilo još većim. Muzej okusa upao je u tipičnu restoransku spiralu smrti.

5. African Cuisine & Bar

african-cuisine-bar

Ultrasimpatični momci iz Africana nisu uspjeli iskoristiti momentum prije dvije godine, kad je cijeli Zagreb pričao o njima. Očigledno je kako nisu imali dovoljno kapitala da unaprijede ponudu pića i hrane, pa su gosti polako prestali dolaziti, a posao, uz cijene najma jedne od centralnih gradskih lokacija, postao neodrživ. African Cuisine & Bar bi se navodno trebao ponovno otvoriti na drugoj lokaciji. 

6. Habibi

habibi

Habibi iznad Gajnica bio je vjerojatno najneprofesionalniji restoran koji smoikad posjetili. Proveli smo ondje 45 minuta čekajući priliku da naručimo, da bi nam kuhar naposljetku rekao kako nam ne može ništa poslužiti jer nema ni pomoćnih kuhara ni konobara, a oni koji su slučajno bili na poslu ne žele kuhati. Jedna od suvlasnica Habibija sada je na istom mjestu otvorila Byblos, također arapski restoran.

7. Prado

Prado, na izvrsnoj lokaciji u strogom centru grada, zatvorio se prije nego što je poslužio i jedan tanjur hrane. Netko jako sumnjičav mogao bi se zapitati je li se tu možda radilo o pranju novca.

8. Lokal

lokal-g

Lokal u Teslinoj neprekidno se otvara i zatvara, stalno s novim konceptima koji redovito propadaju. Lokal trenutno prodaje hranu iz riblje zalogajnice Ribice i tri točkice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.