Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto lokali koji se zatvaraju na vrata redovito stavljaju lažne obavijesti?

zatvoreno

Na vratima bara Elfs & Bubbles piše kako su zatvoreni zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Premda svatko na internetu može pročitati da je Elfs & Bubbles trajno zatvoren, i premda svaki prolaznik Amruševom ulicom može vidjeti da je bar ispražnjen. Na crnoj roleti kafića i pizzerie Kvak na zagrebačkom Kvaternikovu trgu mjesecima stoji obavijest o zatvaranju zbog preuređenja, iako se ondje ne obavljaju nikakvi radovi, a zlosretna je pizzeria otvorena prije manje od godinu dana, pa se baš i nema bog zna što preuređivati.

Na vratima A Posta bio je zalijepljen papir s natpisom Zatvoreno zbog privatnog eventa. Dok je A Posto javno tvrdio da je zatvoren zbog privatnog eventa, njegovi su vlasnici privatno pregovarali s nekim zagrebačkim ugostiteljima o preuzimanju najma, što uključuje i plaćanje rate kredita podignutog za uređenje A Posta. Mundoaka u Petrinjskoj tjednima je na izlogu oblijepljenom papirom držala obavijest o preuređenju mijenjajući datume otvorenja, iako se u ugostiteljskim krugovima od zatvaranja znalo da odustaju od biznisa.

Ova tri recentna slučaja karakteristična su, nažalost, za ponašanje velikog broja hrvatskih ugostitelja. Kada se restoran, kafić ili bar zatvore, na vratima se redovito lijepi obavijest o preuređenju ili kolektivnom godišnjem. A Posto je s privatnim eventom bio bar nešto maštovitiji. 

Nije nam jasno zašto se ugostitelji tako ponašaju. Ugostiteljski su lokali po definiciji javna stvar, jer u njih ulazi svatko tko želi. Javnost, dakle, ima prirodno pravo znati kad je neki lokal bankrotirao. Ako na trajno zatvorenom restoranu ili baru piše lažna obavijest u kojoj se tvrdi da je riječ o privremenom, kratkom zatvaranju, to znači da vlasnici tog lokala svjesno i namjerno lažu svim svojim potencijalnim gostima, kao i poslovnim partnerima poput dobavljača. A svjesno i namjerno laganje nije preporuka za neki novi restoran ili bar, koji će ti isti ljudi eventualno pokrenuti. Zaista je neobično i kompromitantno za cijelu industriju da se velik broj domaćih ugostitelja ponaša toliko neprofesionalno i nevjerodostojno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.