Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JEDNA NEOBIČNA LISTA Evo kojih se 6 proizvoda najviše krade po hrvatskim supermarketima

kamera-supermarket

Jučer smo u razgovoru s članovima uprave jednog velikog trgovačkog lanca sasvim slučajno spomenuli da je na policama supermarketa sve manje boca Jack Daniel’sa, pa smo pitali postoji li problem s uvozom ili distribucijom.

Dobili smo potpuno neočekivan odgovor: ” Jack sve rjeđe stavljamo na police jer ga se masovno krade. Jack Daniels je whiskey koji je najpopularniji među kradljivcima u trgovinama. Kradljivci ga onda prodaju na crno, na susjednom kafiću u pola cijene ili negdje na ulici. Sve se teže štititi od takvih krađa,” rekao je naš sugovornik.

Zatim smo spontano nastavili razgovarati o problemu krađa u supermarketima. Trgovci smatraju da većinu krađa čine ljudi koji ne kradu zato što nemaju za hranu, nego je riječ o sustavnom kriminalu, budući da ukradeni proizvodi često završavaju na obližnjim tržnicama, gdje se prodaju za smiješne cijene. Supermarketi su nemoćni u pravnoj obrani od kradljivaca, jer je riječ o manjim krađama. Kao je vrijednost ukradene robe manja od tisuću kuna, čak i ako uhvate kradljivce supermarketima ne vrijedi zvati policiju.

Stoga se krađe pokušavaju prevenirati isticanjem video nadzora u trgovinama, pojačanom edukacijom osoblja kako bi uočavalo i sprječavalo shoplifting, angažiranjem zaštitara i elektronskom zaštitom skupljih proizvoda. Što ne obeshrabruje kradljivce. Premda nam naši sugovornici nisu htjeli reći koliki je postotak ukradene robe, bilo je itekako vidljivo da je riječ o ozbiljnom problemu.

Evo neslužbene top liste proizvoda iz supermarketa, koji se najviše kradu. Lista je sastavljena abecednim redom.

  1. Argeta paštete
  2. Cedevita
  3. Jack Daniel’s i druga masovno popularna uvozna žestoka pića
  4. Nivea krema za ruke
  5. Nutella
  6. Rio Mare tuna u konzervama

Osim whiskeya, riječ je zaista o robi koja se masovno i javno prodaje na tržnicama, što upućuje da je u Hrvatskoj na djelu još jedan segment crnosive ekonomije, kojem policija ni ne pokušava stati na kraj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.